Dermaesthetics Blog

De Zon: Vriend of Vijand?

Het is weer voorjaar en iedereen is weer blij dat we langere dagen hebben. Het licht zorgt voor meer energie en een betere gemoedstoestand dankzij verhoogde endorfine. Het is immers bekend dat mensen uit warmere klimaten altijd beter gehumeurd zijn. Bovendien zorgt zonlicht voor aanmaak van vitamine D. Kortom alle onderzoeken zijn het met elkaar eens: De zon hebben we nodig.

De vraag is niet alleen of we voldoende zonlicht krijgen maar vooral of we verstandig zon krijgen. Tegenwoordig is het een stuk makkelijker om je dosis te overschrijden: Door de toegenomen welvaart is onze vakantiecultuur veranderd. Een zomer of winter vakantie is zo geboekt en voor je het weet zit je vol in de zon. De meesten mensen worden al vrolijk bij de gedachte dat ze de zon in kunnen. Niets mis mee want de zon heeft immers positieve effecten op ons lichaam. Hoe je het ook bekijkt, iemand onder de parasol krijgt voldoende zon, wordt ook bruin en is net zo happy als iemand die ‘bakt’ in de zon. Het laatste is dan ook absoluut niet nodig om te kunnen genieten van de positieve effecten van de zon. Er zijn een aantal belangrijke punten waar men rekening mee dient te houden:

Hoeveelheid zon

De hoeveelheid zon die men nodig heeft is sterk afhankelijk van de soort genen dat men heeft. Een donkerdere huid met een hoger pigment gehalte heeft meer zon nodig dan de gemiddelde Nederlander volgens dermatoloog Han van der Rhee (Auteur van het boek Zonnen mag). Er dient rekening gehouden te worden met het tolerantie niveau van de huid ten opzichte van UV-stralen.

Zonopbouw

Laten wennen scheelt vervellen: De huid ineens blootstellen aan heel veel zonlicht veroorzaakt verbranding waarna de huid gaat vervellen. Sommige mensen vinden een bruine kleur mooi, maar een vervellend lijf is esthetisch onaantrekkelijker dan een minder bruin lichaam. Door het zonnen langzaam op te bouwen kan de huid beter wennen aan de UV-stralen.

Zongedrag

De meeste mensen begrijpen vandaag de dag wel (gelukkig) dat de huid ingesmeerd moet worden met een zon bescherming crème of lotion. Maar helaas bestaan er nog steeds mensen die er te nonchalant mee omgaan, of keurig smeren maar dan met een totaal verkeerd product. Tijdens een zonvakantie aan het zwembad zag ik tot mijn grote verbazing een moeder met een kind van ongeveer 3-4 jaar (Fitzpatrick huidtype II) die de hele dag in de volle zon zaten. Alles tot daar aan toe, maar toen ik een fles baby olie voorbij zag komen dacht ik dat ik de kinderbescherming moest bellen! Het gevolg was dat er een paar uur later een verbrand krijsend kind rond rende met een chagrijnige moeder er achteraan. Dit was voor mij het teken dat er nog steeds niet overal op de wereld voldoende aandacht wordt besteed aan zongedrag.

Huidkanker

Iedereen weet dat verbranding door de zon een van de voornaamste oorzaken is vanhuidkanker. Nu is het aantal gevallen van huidkanker überhaupt alarmerend hoog aan het worden; ga onverstandig zonnen en je bent één van de kandidaten voor huidschade. Naast diverse vormen van huidkanker zijn er meerdere veranderingen die plaatsvinden in de huid waar de meesten niet blij van worden. Zowel op histologisch gebied als op uiterlijk vinden veranderingen plaats.

EFFECTEN_ZON
Een opvallende foto van een 69 jarige vrachtwagenchauffeur laat zien hoeveel schade de zon kan aanrichten. Hier is duidelijk te zien dat de linker zijde van zijn gezicht zwaar door de zon is beschadigd als gevolg van blootstelling aan de zon gedurende zijn gehele volwassen leven door het zijraam van zijn vrachtwagen. Helaas heeft hij nooit zonbescherming gebruikt. (gedocumenteerd in het New England Journal of Medicine)


 

UV_ZON
Het is belangrijk dat een goede zonbeschermer zowel UV-A als UV-B tegen houdt.

Histologische veranderingen door zonschade:

  • Het stratum corneum wordt dikker en meer netvormig.
  • De epidermis wordt dunner en meer atrofisch.
  • De epidermis vertoond atypische veranderingen.
  • De melanine wordt meer irregulair verdeelt door de epidermis.
  • De hoeveelheid glycosaminoglycanen (bestanddeel van collagene vezels) gaat omlaag inde dermis.
  • De elastische vezels inde dermis gaan er abnormaal uitzie

De mate van zonschade in de huid wordt in niveaus ingedeeld:

Level 1
De klinische verschijnselen van het eerste niveau zijn te wijten aan veranderingen van de epidermis. De meeste afwijkingen zijn in de pigmentatie en de textuur van de huid waaronder sproeten, lentigines en een doffe ruwe huidstructuur ten gevolge van de toegenomen dikte van het stratum corneum.

Level 2
De klinische verschijnselen van niveau 2 ontstaan door veranderingen van de epidermis en de papillaire dermis en zijn vaak gerelateerd aan een abnormale pigmentatie. Patiënten met verschijnselen van level 2 hebben de zelfde verschijnselen als in level 1 maar dan meer uitgesproken. Daarnaast kunnen er al actinische keratosen, senile lentigines en vlakke verrucea seborrhoica en een onherroepelijke toename van rimpels. Deze toegenomen rimpels worden gezien in de inrfaorbitale gebieden lateraal van de nasolabiaal plooi waar de huid atrofisch en gekreukeld lijkt.

Level 3
De verschijnselen van niveau 3 zijn te wijten aan veranderingen in de epidermis, papillaire dermis en reticulaire dermis. De ernstigste vorm van zonbeschadiging wordt geassocieerd met veel van de level 1 en 2 verschijnselen. Deze patiënten hebben echter ook duidelijke rimpels vaak  samen met een dikke lederachtige uiterlijk van de huid dat vaak een geelachtige tint heeft. Daarnaast heeft de huid van sommige patiënten een kiezelachtige structuur met open comedonen.


 

Pigmentvlekken

Vaak komen mensen in de praktijk die last hebben van pigmentvlekken. Voeding, gezondheid, medicatie en gebruik van agressieve cosmetica producten kunnen hierin natuurlijk een grote rol hebben, maar onverstandig zonnen is een van de grootste oorzaken. Een mooi gebruinde huid in de jongere jaren weerspiegeld zich later als vlekjes aan de oppervlakte. Dat laatste is iets wat de meeste mensen zich niet realiseren. Helemaal niet vreemd, want het is een langdurig en sluipend proces. Ultraviolet licht veroorzaakt een toename van het aantal melanosomen in de keratinocyten; ook de activiteit van de melanocyten wordt hierdoor vergroot. Het MSH (melanocyten stimulerend hormoon uit de hypofyse) beïnvloed via stimulatie van de receptoren op de melanocyten de pigmentatie. Het enzym tyrosinase, aanwezig in de melanocyten, zorgt voor de mate van verdeling van het melanine. Bij een overmaat aan tyrosinase vindt er een reactie plaats in de huid waarbij melanine- cellen oxideren en samenklonteren. Dit proces kan jaren duren, vandaar dat  pigmentvlekken soms na jaren van zonplezier opkomen.

Melanocyten zijn dendrietische cellen die tijdens de embryonale periode van de neuraallijst migreren via de dermis naar de stratum basale van de epidermis. Ze vormen 3-5 % van de epidermale celpopulatie. Melanine zit verpakt in melanosomen. Iedere melanocyt voorziet via zijn dendrieten een dertigtal keratinocyten van pigment. De door fagocytose in de keratinocyten opgenomen melanosomen gaan in de cel fungeren als parasols ter bescherming voor het kernmateriaal van de keratynocyt.

Rimpels

Een rimpeltje meer of minder maakt dan in dat geval ook niet meer uit, maar feit blijft dat je er niet jonger uit gaat zien door overmatige blootstelling aan de zon. Nu zijn dynamische fijne rimpeltjes een normale gevolg van mimiek en leeftijd en volledig onschuldig. Wie zich daar aan stoort kan een Botox- injectie overwegen. Maar een diepe rimpelvorming is het resultaat van blootsteling aan overmatige UV-A stralen diep tot in de dermis. Het gevolg is een afbouw en verharding van collageen. De verbinding tussen de vezels in de huid, maar ook de huidlagen op zich worden slechter. Aan de huidoppervlakte is dit te zien aan diepere rimpels en glycation (verharding van collageen). Een aantal Matrix Metalloproteinase enzymen (MMP’s) worden verhoogd door blootstelling aan zonlicht. MMP’s zijn enzymen die in staat zijn de extracellulaire matrix (het bindweefsel tussen de cellen: collageen, glycoproteïnes en proteoglycanen) af te breken. MMP’s spelen een rol bij zowel fysiologische als pathologische processen zoals embryogenese, wondheling, angiogenese en kanker. MMP1 (collagenase)kan 1000 maal verhoogd worden na UV bestraling. MMP1 start het klieven van collageen type 1 en 3 in de huid. Normaal gesproken hebben collagene vezels een half waarde tijd van 17 jaar. Beschadiging heeft daarom langdurige consequenties voor de structuur van de huid.

Zonbescherming

Dat de huid niet bruin wordt met zonbescherming is een fabeltje. Smeren is een primaire noodzaak bij zonnen, daar is geen discussie over: voorkomen is beter dan genezen. Er zijn diverse producten op de markt. Deze producten zijn in staat om UV-beschadigingen en MMP’s in de huid te verminderen, welke de voornaamste huidverouderaars zijn. Zonbescherming bestaat uit minerale (ofwel fysische) filters en chemische (organische) filters. Het grootste verschil is de werking: minerale filters zoals titaandioxide en zinkoxide werken op de huid en weerkaatsen UVstralen. De chemische filters,  bijvoorbeeld anthranilzuur en benzofenon hebben wel een grote nadeel: De effectiviteit onder vermindert onder invloed van de zon. Deze categorie is met name effectief in de huid en maken de UV-stralen onschadelijk. Het woord chemisch klinkt niet aantrekkelijk terwijl het woordje mineraal  vriendelijker klinkt. Beiden hebben hun voor- en nadelen. Zo is een crème op basis van chemische beschermers vaak heel stug en moeilijk uit te smeren, terwijl de minerale beschermers niet voldoende bescherming kunnen bieden bij langdurige blootstelling aan de zon. In ieder geval is het belangrijk dat een goede zonbeschermer zowel UV-A als UV-B tegen houdt. En juist daarom is het verstandiger een product te nemen die op basis is van zowel chemische als minerale zonbeschermers. Dan bestaan er ook nog combinaties van zowel de chemische als de minerale beschermers. Deze bieden zowel tegen UV-A als UV-B bescherming. Ook zijn de texturen van deze producten wat dunner, waardoor ze minder wit uitslaan en beter te verdelen zijn. Deze werkstoffen worden tegenwoordig steeds vaker verwerkt in zonneproducten. Voorbeelden van deze gecombineerde zonbeschermers zijn Drometrizole trisiloxaan, methyleen bis-benzotriazolyl tetramethylbutylfenol en bis-ethylhexyloxyphenol methoxyphenyl triazine.

SKIN_ANALYSER
Schadelijke effecten van de zon en UV straling zoals verbranding, permanente veroudering en huidkanker worden door de wetenschap herkent, zoals ook  duidelijk te zien is op deze beelden. Links een ogenschijnlijk gezonde huid en rechts de schade onder het huid oppervlak.

Er is veel op de markt op het gebied van zonbeschermingsproducten en er zijn een aantal punten die de moeite waard zijn om bij stil te staan:

  • Voor toepassing in cosmetische producten zijn 23 zonnefilters wettelijk toegelaten.
  • De keuze voor een bepaalde zonnefilter hangt voor een groot deel af van de samenstelling van de basis crème of -olie van het cosmetische product.
  • De emulsie die hieruit voortkomt, moet een homogene emulsie zijn en goed te verdelen over de huid, en met een lichtabsorptie van 280-320 nanometer.
  • De toepassing van zonnefilters in cosmetica is geregeld in de Warenwet.

Conclusie:

Het onverstandige en onnodige blootstelling aan UV is dus duidelijk een bedreiging voor de gezondheid. Een goede voorlichting van de cliënt en vroegtijdig beginnen met zonbescherming voorkomt een heleboel ellende. Zonbescherming is zeker geen cosmetisch product en mag wat mij betreft in het ziektekosten pakket worden opgenomen: voorkomen is beter dan genezen.

Literatuur:

Matrix metalloproteinase inhibitors.
Slawomir M. Wojtowicz-Praga, Dickson RB, Hawkins MJ.
Invest New Drugs. 1997;15(1):61-75.
Taihao Quan, Zhaoping Qin,* Wei Xia,* Yuan Shao, John J. Voorhees, and Gary J. Fisher**
Journal of Investigative Dermatology Symposium Proceedings (2009) 14, 20–24;
doi:10.1038/jidsymp.2009.8
Medische fysiologie en anatomie / druk 2 / GEB
Door IJ.D. Jüngen, M.J. Tervoort
Dermatovenereologie voor de eerste lijn. Door Johannes Hendrik Sillevis Smitt
Risk Reduction for Nonmelanoma Skin Cancer With Childhood Sunscreen Use
Robert S. Stern, MD; Milton C. Weinstein, PhD; Stuart G. Baker, ScD
Arch Dermatol. 1986;122(5):537-545. doi:10.1001/archderm.1986.01660170067022.)
Manual of Chemical Peels. Door Mark, G Rubin
Chemical peeling and Resurfacing. Door Harold J. Brody
www.huidkanker.nl • www.melanoom.nfk.nl

Geschreven door Ahmet Turkkani
Toegevoegd op 7 april 2014
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print