Dermaesthetics Blog

SAFE THE SKIN

De meeste mensen weten dat verstandig zonnen en het gebruik van goede zonnebrandmiddelen de kans op huidkanker aanzienlijk verlaagt. Net als bij alle gezondheidsklachten geldt ook voor huidkanker dat voorkomen beter is dan genezen. Hier valt natuurlijk niet over te discussiëren, maar hoe voorkom je huidkanker? En is de huid te verbeteren die last heeft van zonschade? Uiteraard speelt genetische aanleg bij het ontstaan van huidkanker een belangrijke rol, maar actinische keratose, ontstaan door zonschade, wordt door veel dermatologen gezien als een voorstadium van Non Melanoma Skin Cancer (NMSC). Dankzij onderzoek van veel wetenschappers wereldwijd zijn er niet alleen veel behandelingen ontstaan, maar zijn ze ook op betrouwbaarheid onderzocht.

Cryotherapie

Cryotherapie of cryochirurgie is een behandeling waarbij solitaire actinische laesies met vloeibare stikstof behandeld worden.

De vloeibare stikstof kan als een spray worden aangebracht of met behulp van wattenstokjes. De actinische keratose wordt zo bevroren en er ontstaat een blaar onder waardoor de “foute” cellen worden afgestoten. Het is een eenvoudige behandeling die, mits juist wordt toegepast, ook cosmetisch een goed resultaat geeft, al komt  hypopigmentatie regelmatig voor. Na de behandeling kan tijdelijk pijn voorkomen en er ontstaat een korst, Genezing treedt over het algemeen tussen de 10 en 20 dagen op.

Fluorouracil crème

Fluorouracil is een cytostaticum dat wordt gebruikt bij verschijdene soorten kanker, zoals borstkanker, darmkanker, maag en alvleesklierkanker.

In een crème (Edufix) wordt deze stof gebruikt bij ondermeer actinische keratosen, oppervlakige plaveiselcel en basaalcel carcinomen en de ziekte van Bowen. Fluoroucacil, 5-FU 5 %, remt het enzyme thymidylaatsynthase waardoor aanmaak van thymicicline, een essential onderdeel van DNA, wordt geremd. Bij onderzoeken geeft het een goede reductie van het ontstaan van NMSC (83%). De crème is makkelijk voor thuisgebruik en moet een aantal weken gebruikt worden. Het geeft forse bijwerkingen zoals roodheid, blaasjes en ulcera, bovendien is de huid tijdens de kuur meer gevoelig voor  zonlicht. Dit maakt dat de therapietrouw niet altijd even groot is wat de vermindering van nonmelanoma skin cancer weer te niet doet. Het werkingsmechanisme van deze lokaal aangebrachte crème is dat er een voorspelbare wondgenezings patroon ontstaat vergelijkbaar met dat van Co2 laserbehandeling.

Photodynamische therapie

Photodynamische therapie is een combinatie behandeling met een photosenstitser zoals 5 aminolevulinezuur of methylaminolevulinezuur en zichtbaar licht.

Deze behandeling ALA-PDT of M-ALA-PDT genaamd, wordt steeds vaker toegepast met name bij precancereuze laesies en oppervlakkige huidtumoren in het gelaat en op de hoofdhuid. Hierbij worden aangetaste cellen extreem gevoelig gemaakt voor een lichtbehandeling waardoor deze afstoten. De behandeling kan pijnlijk zijn en er treedt roodheid zwelling en korstvorming op en geeft risico voor pigment verschuivingen.

Peelingen

Resurfacing- behandelingen en peelingen met zogenaamde ‘zuren’ pakken diverse voorstadia van huidkanker aan. Zoals te lezen is in diverse wetenschappelijke artikelen zijn er meerdere dermatologen die huidkander behandelen, welke verklaren dat resurfacing niet enkel een cosmetische doel heeft. Bij het dieper behandelen van de huid worden de cellen in een snellere tempo naar boven toe opschuiven. Het gevolg is dat cellen met een negatief karakter meer naar de oppervlakte komen, of zelfs door het verwijderen van de bovenste huidlagen volledig verwijderd kunnen worden. Resurfacing behandelingen hebben ten onrechte vaak enkel een cosmetische beeld opgebouwd. Bij actinische keratose worden inmiddels goede resultaten gezien met de sterker geconcentreerde TCA-behandelingen. Trichloorazijnzuur 35% vernietigt verhoorningen en actinische keratose en heeft een melanoxitsch effect, waardoor ergere vormen van huidkanker worden voorkomen. Daarnaast is er ook ervaring met de sterkere salicylzuur peelingen en met diepe dermabrasie. Deze peelingen hebben wel een behoorlijke “downtime” en geven risico op hypopigmenatie en littekenvorming.

Retinoïden en tretinoïde

Retinoïden en tretinoïden zijn verwant aan Vitamine A en kunnen preventief werken op huidkanker, met name bij mensen die daar gevoelig voor zijn. Retinoïden zijn onstabieler en mogen in de cosmetische industrie gebruikt worden. Voor medische behandelingen wordt gekozen voor tretinoïde waarvan het effect groter is. Het inwendige gebruik van isotretinoïde (bijvoorbeeld Roaccutane) verminderen de rimpels en alle andere gevolgen van zonbeschadiging. In een onderzoek is isotretinoïde 2m per kilogram door 5 patiënten, die leden aan meerdere basaalcel en plaveiselcel carcinomen, voor 2 jaar geslikt. Hoewel de behandeling effectief was kregen alle patiënten heftige bijwerkingen zoals mucosa- , leverproblemen en botafwijkingen. Zonbeschadigde huid werd in meerdere dubbelblind studies behandeld met het uitwendige gebruik van tretinoïde crème zoals Retinova™ Renova® (speciaal hiervoor gecreëerd), Dit gaf verbetering van de huid in 4-6 maanden. Histologische veranderingen werden gezien na 12 maanden, onder meer herstel van de retelijsten, een gelijkmatiger verdeling van melanocyten en melanine, aanleg van nieuw collageen en verbetering van de vasculatuur. Het resultaat is uiteraard tijdelijk, maar kan een goed onderdeel van een behandelplan zijn. Beschermen van de huid met zonprotectie en moisturizers blijft een must. In een gerandomiseerde studie lijkt deze topicale therapie zelfs de AHA behandelingen te kunnen vervangen. Tegenwoordig wordt het gebruik van uitwendige tretinoïde 0.5% gecombineerd met DNA enzymen als ondersteuning bij het behandelen van actinische keratose en ter preventie van basaalcel- en plaveiselcel carcinomen.

Co2 laser

Een van de technieken om de huid te resurfacen is gebruik van de CO2 laser. Er zijn veel studies gedaan om te zien of CO2 laser behandelingen effectief zijn in het verhinderen van het ontstaan van huidkanker. Sommige studies melden een positief effect, maar anderen noemen deze behandeling minder effectief dan dermabrasie en chemische peelingen. De Co2 laser, kooldioxidelaser is een electrisch gedreven gaslaser waarbij een mengsel van koolstofdioxide, hellium, stikstofgas en waterstofgas wordt ontladen in een gasbuis. De Co2 laser zend infrorood licht uit tussen de 9600 en 10640 nanometer uit. Deze laser bestaat al sinds 1964 en is een van de krachtigste lasers die zowel in de cosmetische setting als medisch wordt toegepast. De watermoleculen van de huid worden snel zodanig opgewarmd dat de cellen acuut verdampen of verbranden. De huid moet vooraf goed verdoofd worden en is na de behandeling eerst grijs gekleurd waarna zich een korst vormt. De genezing duurt net als bij een schaafwond 10-14 dagen maar de huid kan nog lang rood zijn. De nieuwere fractionele Co2 lasertechniek (waarbij niet de gehele huid maar honderden puntjes per vierkante centimeter worden behandeld) gecombineerd met methyl aminolaevulinate is volgens onderzoeken significant effectiever.

Topical DNA Enzymatic Therapy

T4N5, een bacterieel DNA reparatie enzym, verhoogd de reparatie van door zonlicht beschadigd DNA. Deze enzymen proberen chemische veranderingen zoals bijvoorbeeld beschadiging door UV- stralen te repareren. Wetenschappers zijn tegenwoordig in staat om deze enzymen in te kapselen in lipiden, waardoor ze uitwendig gebruikt kunnen worden. Zodoende wordt het natuurlijke beschermingsmechanisme van de huid verbetert. Deze DNA herstellende enzymen kunnen beschadigingen door vrije radicalen herstellen waardoor cel verandering kan worden voorkomen. Tot nu toe zijn deze enzymen nog niet ‘FDA approved’ voor de preventie van huidkanker. Echter zijn er al wel volop onderzoeken geweest die bewijzen dat diverse voorstadia van huidkanker zoals actinische keratose worden voorkomen, niet alleen bij mensen die genetisch sneller belast zijn met huidkanker bijvoorbeeld door xeroderma pigmentosum of bij transplantatie patiënten, maar mogelijk ook bij mensen die snel last hebben van “gewone” huidkanker.

Conclusie

Er zijn veel behandelmogelijkheden voor actinische keratosen en NMSC. De keuze van de behandelingen wordt mede bepaald door plaats, uitgebreidheid en diepte van de aandoening. Diverse resurfacing technieken – behandelingen die het gevoel en uiterlijk van de huid verbeteren- zijn populair bij mensen die tekenen van huidveroudering zoals rimpels, pigmentvlekken en verslapping willen behandelen. Onderzoek lijkt aan te tonen dat deze zelfde behandelingen ook huidkanker kunnen voorkomen. In het kader van preventie van huidkanker lijkt het dus mogelijk om
op een gecontroleerde en veilige manier de huid te behandelen met stoffen zoals TCA, salicylzuur en Pyruvic Acid en waardoor de celdeling gezond blijft.

 


 

Referenties:

 1. Stand van zaken Huidkanker: van smeren tot snijden. Nicole W.J. Kelleners-Smeets, Marcel W. Bekkenk en Ellen R.M. de Haas, NED TIJDSCHR GENEESKD. 2013;157: A5602
 2. Liquid nitrogen for the treatment of actinic keratosis: A longitudinal assessment. Ianhez M1, Miot HA2, Bagatin E3. Cryobiology. 2014 Jun 30. pii: S0011-2240(14)00127-8. doi: 10.1016/j.cryobiol.2014.06.006. [Epub ahead of print]
 3.  Topical fluorouracil for actinic keratoses and photoaging: a clinical and molecular analysis. Sachs DL1, Kang S, Hammerberg C, Helfrich Y, Karimipour D, Orringer J, Johnson T, Hamilton TA, Fisher G, Voorhees JJ. Arch Dermatol. 2009 Jun;145(6):659-66. doi: 10.1001/archdermatol.2009.97.
 4. Five percent 5-Fluorouracil in a cream or for superficial peels in the treatment of advanced photoaging of the forearms: a randomized comparative study. Guimarães CO1, Miot HA, Bagatin E. Dermatol Surg. 2014 Jun;40(6):610-7. doi: 10.1111/dsu.0000000000000024.
 5. Photodynamic therapy in dermatology: past, present, and future. Darlenski R1, Fluhr JW. J Biomed Opt. 2013 Jun;18(6):061208. doi: 10.1117/1. JBO.18.6.061208.
 6. Current evidence and applications of photodynamic therapy in dermatology. Wan MT1, Lin JY2. Clin Cosmet Investig Dermatol. 2014 May 21;7:145-63. doi:10.2147/CCID.S35334. eCollection 2014.
 7. Combination Jessner’s solution and trichloroacetic acid chemical peel: technique and outcomes. Herbig K1, Trussler AP, Khosla RK, Rohrich RJ. Plast Reconstr Surg. 2009 Sep;124(3):955-64. doi: 10.1097/ PRS.0b013e3181addcf5.
 8. A clinical and histologic evaluation of two medium-depth peels. Glycolic acid versus Jessner’s trichloroacetic acid. Tse Y1, Ostad A, Lee HS, Levine VJ, Koenig K, Kamino H, Ashinoff R. Dermatol Surg. 1996 Sep;22(9):781-6.
 9. A review of skin ageing and its medical therapy, B.A. GILCHREST. British Journal of Dermatology Volume 135, Issue 6, pages 867–875, December 1996
 10. Prevention of Skin Cancer in Xeroderma Pigmentosum with the Use of Oral Isotretinoin. Kenneth H. Kraemer, M.D., John J. DiGiovanna, M.D., Alan N. Moshell, M.D., Robert E. Tarone, Ph.D., and Gary L. Peck, M.D.. N Engl J Med 1988; 318:1633-1637June 23, 1988DOI: 10.1056/NEJM198806233182501
 11. Disappointing Results Following Resurfacing of Facial Skin with CO2Lasers for Prophylaxis of Keratoses and Cancers . James E. Fulton MD, PhD1, A. David Rahimi MD1, Peter Helton DO1, K. Dahlberg BA1 and Arthur G. Kelly MD2 . Article first published online: 24 DEC 2001 DOI: 10.1046/j.1524-4725.1999.99035.x
 12. Intensified photodynamic therapy of actinic keratoses with fractional CO2 laser: a randomized clinical trial. Togsverd-Bo K1, Haak CS, Thaysen-Petersen D, Wulf HC, Anderson RR, Hædersdal M. Br J Dermatol. 2012 Jun;166(6):1262-9. doi: 10.1111/j.1365-2133.2012.10893.x.
 13. T4 endonuclease V: review and application to dermatology. Cafardi JA1, Elmets CA . Expert Opin Biol Ther. 2008 Jun;8(6):829-38. doi: 10.1517/14712598.8.6.829
 14. Effect of topically applied T4 endonuclease V in liposomes on skin cancer in xeroderma pigmentosum: a randomised study. Xeroderma Pigmentosum Study Group. Yarosh D1, Klein J, O’Connor A, Hawk J, Rafal E, Wolf P. Lancet. 2001 Mar 24;357(9260):926-9
Geschreven door Ahmet Turkkani
Toegevoegd op 7 juli 2014
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print