Dermaesthetics Blog

Cosmetische collageen inductie therapie

Collageen inductie therapieën gaan terug tot in de oudheid. In de tijd van de Oude Egyptenaren werden reeds allerlei natuurlijke materialen, zoals kruiden en steentjes gebruikt met als beoogd doel de huid te laten vernieuwen door het collageen in de huid te activeren. Bij collageenbehandelingen gaat het altijd om een en hetzelfde doel: het collageengehalte in de huid verhogen waardoor de huid er jonger uitziet. Om dit te bereiken zijn er zowel invasieve als non- invasieve behandelingen mogelijk. Het is belangrijk dit onderscheid te maken, omdat de behandelingen verschillen in beleving, maar ook de genezing verloopt anders. In dit overzicht geef ik een korte toelichting op de diverse collageen- stimulerende behandelingen.

Chemische peeling en resurfacing

Bij deze behandelingen wordt gebruik gemaakt van zuren en het verwijderen van de epidermis tot op een bepaalde diepte. De intensiteit van de werking hangt af van het soort zuur en de daaraan gekoppelde pH- waarde. Het verschil is dat de chemische peelings geen werkstoffen bevatten en producten voor resurfacing wel. Chemische peelings hebben als doel het vernietigen van de bovenste huidlagen, waardoor necrose optreedt en de huid zich uit noodzaak opnieuw moet opbouwen. Producten voor resurfacing peelen wel, maar het hoofddoel is het insluizen van werkstoffen die de huid vanuit de stratum basale herstructureert. Afhankelijk van het soort zuur, de pH-waarde en de behandeling kan de huid er aanzienlijk jonger uitzien doordat de aanmaak van collageen is gestimuleerd en het collageen zich herstructureert.

Laser Skin resurfacing
Laserbehandelingen gebruiken licht met een bepaalde frequentie om het vocht in de bovenste huidlagen te verdampen. Het belangrijkste doel is om rimpels en littekens te verminderen. Laserbehandelingen stimuleren de collageen- en elastineproductie. Op het gebied van laser zijn de laatste jaren veel
ontwikkelingen geweest en zijn de inzichten van behandeling veranderd. De voorkeur gaat tegenwoordig niet meer uit naar de totale vernietiging van de huid. Er wordt gefractionaliseerd gewerkt, waarbij de gezonde en intacte huid zorgt voor een sneller herstel. Ook de downtime is minder.

Skin Needling

Micro Needling wordt toegepast met behulp van een roller of met een Pen. De meest bekende toepassing is de behandeling met de Micro Needling roller en vindt zijn oorsprong in de zeventiger jaren in de wondgenezing. De Micro Needling roller heeft meerdere naaldjes en de diepte kan, afhankelijk van het beoogde doel, variëren. De roller maakt transdermale kanaaltjes in de huid. Door deze beschadiging gaan de groeifactoren in de huid over tot het produceren van extra collageen. Daarnaast wordt de huid toegankelijker gemaakt voor werkstoffen die in de diepere huidlagen de huid kunnen stimuleren. Hierdoor kan een verstoorde genezing van een litteken verholpen worden, maar ook cosmetische doelstellingen zoals huidversteviging zijn goed haalbaar. De Skin Needling Pen is een apparaat met een cartridge met meerdere naaldjes. Deze naaldjes gaan loodrecht in de huid en maken gaatjes. Ook hierbij gaan de groeifactoren aan de slag en wordt er collageen aangemaakt. Uit eigen ervaring kan ik vertellen dat de roller vooral de huidstructuur verbetert, omdat de naalden bij deze toepassing voornamelijk de bovenste huidlaag beschadigen en daarmee ingrijpen op de aanmaak van collageen type een. De de naaldjes van de Skin Needling pen gaan recht de huid in en kunnen, afhankelijk van de lengte van de naald, meer volume creeren door de aanmaak van collageen type drie te stimuleren. Het verlangen naar plaatselijke collageenstimulatie in een rimpel heeft het zogenaamde face-setting in het leven geroepen. Hierbij wordt met behulp van naaldjes de huid onder de rimpel losgemaakt. Dit zorgt voor een onderhuidse beschadiging, waarbij er collageen wordt aangemaakt om dit te genezen. Op termijn zorgt het, na herhaaldelijke toepassing, voor het aanmaken van  littekenweefsel waardoor de rimpel omhoog komt. Na verloop van jaren krimpt het litteken en kan men verhardingen in de huid krijgen.

Niet-peelende mechanische behandelingen

Onder deze noemer vallen een aantal innovatieve uitvindingen. De behandelingen zijn kostbaar omdat ze worden uitgevoerd met zeer prijzige apparatuur. Thermage (radio frequentie, RF) geeft grote energie op grote oppervlakten waarbij de epidermis intact wordt gelaten. Het onderliggend effect is vergelijkbaar met het effect van een hittebron op eiwitten. Collageen wordt steviger doordat de vezels in de dermis stollen. De effecten op langere termijn zijn nog niet bewezen.

Collageen in cosmetica

Inmiddels is de cosmetica-industrie volop in ontwikkeling en claimt men het wonderstofje collageen in dagelijkse huidverbeteringsproducten te hebben verwerkt. In de realiteit gaat het om diverse soorten eiwitten die een verstevigend laagje in de epidermis aanleggen. Aangezien de huid ook voornamelijk uit eiwitten bestaat hechten de nagemaakte eiwitten aan de huid en vormen zodoende een verstevigend filtertje. Deze producten kunnen als ondersteuning ingezet worden bij alle behandelingen voor huidverbetering en leveren naar mijn mening een positieve bijdrage.

Mijn conclusie is dat er volop mogelijkheden zijn om het collageengehalte in de huid te beïnvloeden. De mening van behandelende specialisten hierover verschilt. De voorkeur gaat vaak uit naar de minder invasieve behandelingen, omdat mensen dan niet beperkt worden door een herstellende huid die een periode niet toonbaar is. Belangrijk is wel te beseffen dat collageen lui is, en dat het rijpen van collageen, afhankelijk van soort huid en behandeling, 3 tot 9 maanden nodig kan hebben. Dus geduld is een schone zaak…

Geschreven door Ahmet Turkkani
Toegevoegd op 5 januari 2015
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print