Dermaesthetics Blog

Peptiden in cosmeceuticals

De laatste jaren hebben de ontwikkelingen van synthetische peptiden die in cosmeceuticals worden gebruikt voor een aanzienlijke vooruitgang gezorgd bij het behandelen van huidveroudering. Dankzij de krachtige stimulerende werking
van sommige peptiden op het collageen zijn deze stoffen onmisbaar geworden in de huidverbeteringsindustrie. Mede door peptiden is het tegenwoordig mogelijk om lijntjes en rimpels te doen vervagen, de huidstructuur te verfijnen, huidverslapping tegen te gaan en kleurverschillen in de huid te verminderen. Met name twee soorten peptiden dragen bij tot een revolutionaire verandering bij het tegengaan van huidveroudering: palmitoyl tripeptide-38 en palmitoyl tripeptide-5.

Cosmeceuticals

Een ‘cosmeceutical’ is een actieve agent die zowel cosmetische als therapeutische effecten op de huid heeft. Cosmeceuticals kunnen diverse positieve effecten op de huid hebben en bevatten vaak nuttige werkstoffen voor de huid, zoals antioxidanten, groeifactoren of stoffen die de aanmaak van collageen stimuleren, zoals peptiden. Er zijn studies die beweren dat sommige van deze soorten werkstoffen het vermogen hebben de collageenproductie te stimuleren. Ontstekingsremmers vernietigen de afgifte van cytokinen, door de activiteit van de enzymen cyclooxygenase en lipo-oxygenase te blokkeren. Een bron van natuurlijke ontstekingsremmers zijn anijs en distelextract. Deze stoffen zijn dan ook terug te vinden in huidverjongingsproducten. Het gebruik van peptiden wordt gezien als een doorbraak binnen de cosmeceuticals. Peptiden zijn korte ketens van aminozuren, die weer een onderdeel zijn van grotere eiwitmoleculen. Ze zijn speciaal ontwikkeld om bepaalde processen in de verouderende huid te verstoren. Peptiden kunnen bijvoorbeeld de collageenproductie verhogen, contracties van de gezichtsspieren verminderen en het wondherstel stimuleren.

Soorten peptiden en hun karakter

Toch zijn peptiden anders dan proteïnen, ze zijn namelijk kleiner. Peptiden bestaan uit twee tot tien soorten aminozuren en worden daardoor aangeduid als dipeptide, tripeptide, oligopeptide en polypeptide. Proteïnen bestaan uit een of meerdere polypeptiden. De eiwitten van peptiden en de grotere eiwitsoorten, zoals collageen, lijken op elkaar, waardoor het idee ontstond dat peptiden in staat zouden kunnen zijn grotere eiwitmoleculen zoals collageen te stimuleren. Inderdaad hebben studies bevestigd dat peptiden in staat zijn om collageen op te bouwen. Hierdoor zijn peptiden een onmisbaar onderdeel geworden bij het formuleren van huidverjongende producten. Peptiden zijn niet getest op dezelfde manier als de meeste FDA-goedgekeurde werkstoffen, maar het bewijs dat peptiden een positief effect hebben op de huidverjonging, maakt peptiden tot een gewild ingrediënt.

Peptiden als drager

Peptiden als dragers van werkstoffen spelen een grote rol bij het transporteren van belangrijke metalen in de huid, met name koper. Koper speelt een belangrijke rol bij de collageen- en elastinesynthese, doordat het de oxidase van lisyl activeert. Ook worden de MMP’s (matrix metalloproteïnasen) en collagenase activiteit terug gedrongen. Hiervoor is zelfs een specifieke wonderpeptide samengesteld, het zogenaamde GHK-peptidecomplex. Dit peptidecomplex is in staat om koper in de huid te binden en te transporteren, waardoor het DNA in collageen wordt getriggerd, met als resultaat minder rimpels en lijntjes en meer volume.

Neurotransmitters

De hexapeptide (bekend als Argireline) is een bekende neurotransmitter. Een klinisch bewezen effect van deze peptide is het vager worden van lijntjes en rimpeltjes die zijn ontstaan door het herhaaldelijk aanspannen van de gezichtsspieren. Argeriline werkt doordat het calciumgehalte in de huid en de daaraan gekoppelde acetylcholine wordt geblokkeerd, waardoor mimische lijntjes verminderd worden.

Signaal Peptiden

Deze peptiden hebben een functie bij het activeren van de fibroblasten. Dit gebeurt wanneer de huid beschadigd raakt, bijvoorbeeld door een chirurgische interventie of trauma. Een bekende soort peptide is een elastineachtige stof die palmitoyl-oligopeptide wordt genoemd. Bij trauma is deze peptide in staat om de celdeling te activeren, waardoor de wond sneller geneest. Wanneer ingezet bij een vorm van cosmetische collageeninductietherapie, zoals microneedling, dan heeft deze peptide een zeer positieve werking.

Palmitoyl Tripeptide-38 en Palmitoyl Tripeptide-5

Palmitoyl Tripeptide-38 is een peptide met een uitstekende verstevigende werking. De celactiviteit wordt gereguleerd, de wondgenezing wordt gestimuleerd en het collageen wordt opgebouwd. Deze peptiden worden met name in specifieke producten verwerkt die verstevigend werken op probleemgebieden, zoals de oogcontouren en de hals.

Conclusie

Cosmeceuticals die peptiden bevatten zijn tegenwoordig erg populair. Hoewel de wetenschap eind jaren tachtig al wist van het bestaan van peptiden en hun werking, heeft het vrij lang geduurd voordat de markt rijp was voor het lanceren van deze werkstoffen. Collageenstimulerende en rimpelverminderende producten zijn zeer gewild in de huidverjongingsindustrie. De productie van collageen, de verbetering van de elasticiteit van de huid, evenals de compactheid en uitstraling van de huid worden dankzij peptiden aanzienlijk verbeterd. Regeneratie, rimpelbestrijding en wondgenezing zijn hierdoor sneller te realiseren.

Er is echter wel een belangrijk aandachtspunt als het gaat om de beoordeling van claims vanuit de industrie met betrekking tot Peptiden. Deze zijn vrij duur als werkstof en zijn enkel effectief bij een bepaalde dosering, waardoor producten en behandelingen met peptiden kostbaar zijn. Bovendien zijn peptiden stabieler en krachtiger wanneer ze worden gecombineerd met andere effectieve werkstoffen, zoals antioxidanten, retinol of AHA’s. Volgens een van de grootste fabrikanten van peptiden zijn er inmiddels ongeveer 16.000 soorten peptiden. De formules van deze peptiden zijn ontstaan uit de vier soorten peptiden die op verschillende wijze aan elkaar gekoppeld worden. De cosmeticamarkt is echter nog niet rijp voor het lanceren van deze producten.

Referenties

  1. Bhawan J, Andersen W, Journal of Cutaneous Pathology (1995)
  2. Sauermann K, Clemann S, Skin research and Technology (2002)
  3. Lavker R.M., Zheng P.S. Journal of Investigative Dermatology (1987)
  4. Biotopix, Life Science Investments, Product Monograph
  5. Choi C.M. and Berson D.S., Seminars in Cutaneous Medicine and Surgery (2006)
  6. Linder J, The Dermatologist
  7. Lupo, M.P. and Cole A.L. Dermatologic Therapy (2007)
  8. Blanes-Mira C, Clemente J, International Journal of Cosmetic Science (2002)
  9. Blanes-Mira C, Merino J.M., Journal of Neurochemistry (2004)
Geschreven door Ahmet Turkkani
Toegevoegd op 12 januari 2015
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print