Dermaesthetics Blog

ROSACEA & DEMODEX MIJT

Wat Rosacea is kan je overal lezen, dus ik heb ervoor gekozen om diverse behandelopties te bespreken. Zowel oorzaak als symptomen verschillen per persoon en daardoor is er geen standaard behandeling mogelijk. Vaak is het een combinatie van oorzaken waardoor er ook diverse behandelingen gecombineerd moeten worden. De mogelijke behandelopties heb ik hieronder uitgewerkt:

Antibiotica

Vaak voor uitwendig gebruik. Antibiotica doodt goede en slechte organismen en is niet gezond om lang te gebruiken. Bovendien doodt het wel de Demodex- mijt (zie uitleg verderop) maar niet de eitjes ervan waardoor het probleem snel weer terug zal zijn (indien de oorzaak deze mijt is).

Medicatie

Om de Demodex- mijt te doden dient men als het ware ontwormd te worden met een stofje die metronidazol. Niet alle artsen schrijven zomaar medicatie hiervoor uit, omdat deze mijt enkel aangetoond kan worden met een biopt van de huid. De meeste artsen erkennen deze oorzaak niet en zullen dan ook niet meewerken.

Vitamine A

Het is bewezen dat mensen met Rosacea een chronisch tekort aan vitamine A hebben. Dit kan voorgeschreven worden voor oraal gebruik, maar ook uitwendig gebruikt worden in de vorm van Retinol in dag- en nachtverzorging (cosmetica).

Huidbehandelingen

De kunst is om de huid te vernieuwen en te genezen, zonder dat de schadelijke elementen (bacterieen,Demodexmijt) zich ook vernieuwen. Hiervoor is Vitamine A een geschikte werkstof. De Vitamine A vult het tekort hieraan in de huid weer aan, zorgt voor celvernieuwing en verstevigt de haarvaten. Ontstekingen worden voorkomen en de gezonde celdeling komt weer op gang. Kort samengevat zijn dus de meest ideale behandelingen peelings die de mijt doden en de huid vernieuwen, waardoor de huid gerepareerd wordt en ook de eitjes worden verwijderd. Voor thuisgebruik is een verzorging  noodzakelijk met een milde Vitamine A erin, die geschikt is om iedere dag te gebruiken. Daarnaast zijn collageen- activerende werkstoffen wenselijk. Deze maken de huid minder transparant en zullen de roodheid tegengaan.

IPL/Laser

Kan effectief zijn bij het vernietigen van zichtbare rode haarvaatjes, maar pakt de oorzaak niet aan. De haarvaatjes zullen na verloop van tijd weer ontstaan, maar het is ideaal om de huid op te knappen.

Huidverzorging

Een reiniging dient mild te zijn, pH neutraal en absoluut niet te schuimen. De verzorging dient gebaseerd te zijn op een lage percentage vitamine A (Retinol) voor dagelijks gebruik en de huid dient beschermt te worden tegen blootstelling aan U.V. licht.

Gezondere Leefstijl

Een gezonde leefstijl zorgt ervoor dat alle processen in het lichaam in balans komen. Zo kan ook bepaalde voeding Rosacea triggeren. Dit verschilt per persoon. Mocht men hier interesse in hebben, kan dit uitgezocht worden door een orthomoleculaire deskundige.

Wat is de Demodex mijt?

DEMODEX_MIJT2

Hallo!

Mag ik mij voorstellen? Ik heet Demodex en behoor tot de mijtsoort. Als ras wordt ik onder verdeeld in de parasieten en leef graag op  energie en voeding van mijn drager. Ik woon graag in de haarfollikel van een hond of een kat. Maar het haarfollikel van een mens is ook erg gezellig, dus kan ik het daar ook overleven. Ik hou van gezelligheid en heb graag andere familieleden om me heen. Daarom planten mijn  ouders zich graag voort, zodat ik me niet eenzaam voel. Mijn drager vindt het niet zo leuk dat ik er met mijn familie woon. Ik kan namelijk veel jeuk veroorzaken, en soms doet het ook pijn. Vaak gaat mijn drager dan naar de dokter en die geeft iets om mij en mijn familie te doden…

Dat is heel vervelend, maar gelukkig zijn er dan eitjes die het overleven. Deze nakomelingen zijn namelijk niet gevoelig voor medicijnen omdat ze nog niet uit zijn gekomen. Nadat ze zijn uitgekomen geven ze de drager weer irritatie en jeuk. Ik heb een lijstje met mijn  kenmerken, zodat jullie me beter leren kennen.

Naam: Demodex
Ras: Parasiet
Soort: Mijt
Ledematen: Kop, romp en 8 pootjes
Leeft van: Epitheelcellen
Familie van: Maden en wormen
Lengte: 0.1-0.4 mm
Hobby’s: Een wandeling ‘s nachts over de huid
Houdt van: Basische huid
Bang van: Vitamine A

DEMODEX-MIJT
Op de linker afbeelding is te zien hoe de staartjes van de Demodex mijt uit de huid steken. Op de rechter afbeelding is de kop van de Demodex mijt te zien op de huid. Deze 0,1 mm / 0,4 mm grote mijt is niet met het blote oog te zien.

Geschreven door Ahmet Turkkani
Toegevoegd op 19 januari 2015
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print