Dermaesthetics Blog

Vitamine C en Retinol

Vitamine C

Vitamine C is een vitamine die in water oplosbaar is. Het stofje wordt niet door het menselijke lichaam aangemaakt, dus moet het via onze voeding of door middel van supplementen ingenomen worden. Inmiddels zijn er vele onderzoeken geweest naar het effect van Vitamine C op de huid. Hieruit is gebleken dat Vitamine C te weinig in de huid terecht komt, waardoor het onvoldoende effect heeft bij het bestrijden van vrije radicalen in de huid. Het goede nieuws is dat Vitamine C direct op de huid aangebracht kan worden om de huid te voorzien van deze belangrijke stof.

Vrije radicalen zorgen voor een verslechterde weerstand van de huid met gevolgen van dien, zoals hyperpigmentatie en huidveroudering. Alle onderzoeken zijn het met elkaar eens:  Vitamine C in huidverzorging maakt je huid mooi, jong en gezond. Hierbij is het wel belangrijk rekening te houden met een paar eigenschappen van de huid en Vitamine C, want het is niet vanzelfsprekend dat alle vormen van Vitamine C ook werkelijk in de huid worden opgenomen.

Hieronder zijn een aantal punten waar je rekening mee dient te houden:

 • De enige vorm van Vitamine C die ons lichaam herkent, is L-ascorbic Acid. Alle andere vormen moeten eerst getransformeerd
  worden waarbij een groot deel van de effectiviteit verloren gaat, of al oxideert voordat het is getransformeerd.
 • L- Ascorbic Acid is enkel effectief als de pH-waarde lager is dan 3.5 en de concentratie groter is dan 10%
 • Het peelen van de huid alvorens Vitamine C aan te brengen kan zorgen voor een betere opname.
 • Vitamine C moet het liefst worden aangebracht op een ‘kale’ huid, dus direct na het reinigen. Mocht de huid te basisch zijn, of men
  een ander laagje op de huid hebben zoals bijvoorbeeld crème of minerale vetten, wordt Vitamine C niet opgenomen.
 • Veel mensen denken bij huidverjonging aan dure werkstoffen, maar onderzoek bewijst dat Vitamine C in combinatie met Vitamine A
  de meest ultieme huidverjonging geeft. Het advies is overdag Vitamine C te gebruiken, en ‘s nachts Vitamine A.
 • L-Ascorbic Acid voorkomt celmutaties en heeft een preventieve werking tegen huidkanker.
 • Consequent gebruik van Vitamine A en C vanaf het 25ste leefjaar zorgt op 50 jarige leeftijd voor een beter collageengehalte, dus minder rimpels.
 • Vitamine C activeert alle andere stoffen die in de huidverzorging zijn verwerkt. Vandaar dat het ook wel als een soort powerkuur
  wordt geadviseerd.

RETINOL_VITC

Dermaesthetics heeft een productassortiment waarbij behandelingen en producten op basis van Vitamine C centraal staan. Zo bevatten bijvoorbeeld alle Nimue producten L-Ascorbic Acid en ook alle behandelingen van pHformula en PCA skin, zodat de cliënt toch voorzien wordt van een flinke dosis Vitamine C.

Retinol

Retinol is een vorm van Vitamine A. Vitamine A is een essentiële vitamine. Dit betekent dat onze lichaam het stofje niet zelf aan kan maken. Daarom is het noodzakelijk om het via voeding binnen te krijgen. Binnen de huidverzorging is het onmogelijk om kant en klare Vitamine A op te laten nemen door de huid.

In de medische sector wordt tretinoïde (hormoonzalf) gebruikt om de huid te manipuleren en Vitamine A in de huid te krijgen. Deze vorm van toepassing kan zowel uitwendig in de vorm van een zalf, als inwendig (oraal gebruik). Beide vormen worden regelmatig voorgeschreven bij het behandelen van ernstige acne of bij huidveroudering. In cosmetica wordt Retinol gebruikt. Dit is Vitamine A in een voorstadium. De huid is in staat dit op te nemen en te transformeren in Vitamine A. Vitamine A is een algemene huidvitamine. Het doet dus van alles, maar de effecten op korte en op lange termijn zijn anders. De medische vorm is niet geschikt voor lange termijn gebruik. De cosmetische variant daarin tegen weer wel.

Korte termijn – hiermee wordt bedoeld binnen een periode van 10 weken

 • fijnere poriën
 • zuivere huid, minder verstoppingen en ontstekingen
 • heldere uitstraling, frissere blik
 • minder vlekkerige huid
 • betere doorbloeding en genezing

Lange termijn – een periode vanaf minimaal 3 maanden

 • vollere huid
 • verbeterde collageen kwaliteit
 • huid is elastischer
 • minder pigmentvlekken
 • minder rimpels
 • minder glycation
 • minder couperose en andere roodheden
 • gezonde huidconditie
 • minder oxidatie (stress) in de huid

Het is belangrijk te onderscheiden dat er korte en lange termijn resultaten zijn van Retinol. Wel is het belangrijk dat de consument ingelicht wordt over het haalbare resultaat. Met andere woorden, dat als men een anti-rimpel effect wilt, dat men beseft dat je er niet met 1 flesje komt. Retinol heeft zeker een anti-rimpel effect, maar voordat dat gebeurt dient eerst de algehele huid in een topconditie te zijn en dit kost tijd. Bij langer en consequent gebruik zal er zeker een verjongend effect optreden.

Let op: Retinol zit in bijna alle producten van Dermaesthetics, maar wil je een flinke dosis Retinol, dan kies je voor een behandeling van pHformula en voor de volgende producten:

 • Nimue Maintenance Complex
 • Nimue Stemplex serum
 • pHfomrula Vita A 24 Hour Cream
 • PCA Intensive Age Refining Serum
 • PCA Intensive Clarity Serum

 

Geschreven door Ahmet Turkkani
Toegevoegd op 16 februari 2015
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print