Dermaesthetics Blog

De toekomst zit in de peelings – PCA SKIN

HOE MARGARET ANCIRA BEAUTY EN GEZONDHEID BIJ ELKAAR BRACHT ‘DE TOEKOMST ZIT IN DE PEELINGS!’

HET AMERIKAANSE MERK PCA SKIN VIERT DIT JAAR ZIJN 25e VERJAARDAG. DIT IS HET VERHAAL VAN EEN DAPPERE SCHOONHEIDSSPECIALIST DIE SAMEN MET ARTSEN DE KLOOF OVERBRUGDE TUSSEN DE COSMETISCHE EN DE MEDISCHE WERELD. ÉN HET VERHAAL VAN WETENSCHAPPELIJK GEFORMULEERDE PEELINGS DIE DE BASIS VORMEN VAN EEN WERELDWIJD SUCCESVOL MERK. “AANGEKLEDE PEELINGS”, VULT CLARA VISSCHER AAN, DIE ALS DIRECTEUR VAN DERMAESTHETICS HET MERK NAAR NEDERLAND HAALDE. “WANT IN DIE AANKLEDING SCHUILT HET SUCCES.”

Wie is de oprichter van PCA Skin? Clara: “Dat is schoonheidsspecialist Margaret Ancira. Zij wilde meer effect uit haar behandelingen halen dan ze met haar verzorgende producten kon bereiken en zocht daarom contact met artsen. In die tijd, in 1990, waren de medische wereld en de beautywereld nog heel erg gescheiden, dus dat was een moedige stap. Artsen zeiden: ‘Je kunt er van alles opsmeren maar het werkt niet.’ Margaret stak haar nek uit, zij wilde dat gat tussen schoonheidsspecialisten en artsen overbruggen. Dat resulteerde uiteindelijk in de oprichting van Physician’s Choice Arizona in Scottsdale, later omgedoopt tot Physician’s Care Alliance, kortweg PCA Skin, omdat ze internationaal groeiden. Daarmee legde Margaret de basis voor de medische esthetiek zoals we die nu kennen.

Het is nog steeds moeilijk om artsen te vinden die willen samenwerken met schoonheidsspecialisten, maar dat gaat steeds beter. De consument eist resultaat, nieuwe cosmetica moeten echt wat doen. De samenwerking is dus ook commercieel interessant.”

Welke visie zit er achter het merk? Clara: “Het uitgangspunt is: een gezonde huid is een mooie huid. PCA Skin richtte zich dan ook van begin af aan op het oplossen van huidproblemen. Op acne, pigmentvlekken, rosacea en op vroegtijdige huidveroudering. Peelings vormen de basis voor alle PCA Skin behandelingen en dat is nog steeds zo.”

Wat onderscheidt de peelings van PCA Skin van andere? Clara: “Het zijn aangeklede peelings, wat betekent dat ze wel de huid verbeteren maar niet de nadelen hebben van een klassieke peeling. Zo heeft de klant weinig last van downtime, van huidvervellingen en irritaties. Iedereen wil huidverbetering – en daar heb je echt peelings voor nodig – maar een klant wil er ook direct mooi uitzien. Dit is een combinatie die nog niet eerder gelanceerd is. Zo ken ik salons die zeer enthousiast zijn over dit concept omdat zij klanten hebben die na een PCA Skin behandeling meteen weer hun sociale leven willen oppakken. De huid is intensief verbeterd en heeft een mooie uitstraling gekregen. De peelings bevatten een hoog percentage zuren en andere werkzame bestanddelen en de aankleding zit in de serums. Die lossen echt problemen op en zorgen ervoor dat de huid mooi heelt aan de bovenkant. Je voegt ze als schoonheidsspecialist gedoseerd toe, afhankelijk van het doel. Je kunt het effect van de peeling zo sterk maken als je zelf wilt en helemaal op maat werken. Er zijn vijftien behandelprotocollen en naarmate je langer met PCA Skin werkt, krijg je steeds meer inzicht en geeft het merk nog meer mogelijkheden.”

Wat maakt het merk nog meer uniek? Clara: “Naast de effectieve producten voor professioneel gebruik in de salon, heeft PCA Skin een heel assortiment producten voor thuisgebruik. Die versterken het effect van de salonbehandeling. Ze bevatten werkstoffen als verschillende zuren, een stabiele vorm van retinol, vitamine E, verschillende peptiden, groeifactoren en geavanceerde zonbeschermingsfactoren. Bijzonder is dat je de zonneproducten allemaal als dagcrème kunt gebruiken. PCA Skin is erg bezig met de gezondheid van de huid. Het merk heeft ook een eigen kliniek voor de behandeling van huidkanker, een hot item in het woestijnklimaat van Arizona. Vandaar ook dat ze een stap verder gaan dan normaal in het ontwikkelen van de zonneproducten. Die  voldoen allemaal aan de hoge eisen van The Skin Cancer Foundation.”

CLARA VISSCHER:
‘DE PEELINGS BEVATTEN EEN HOOG PERCENTAGE ZUREN EN ANDERE WERKZAME BESTANDDELEN EN DE AANKLEDING ZIT IN DE SERUMS. DIE LOSSEN ECHT PROBLEMEN OP EN ZORGEN ERVOOR DAT DE HUID MOOI HEELT AAN DE BOVENKANT’

Waarom koos je ervoor om PCA Skin naar Nederland te halen? Clara: “Ik kreeg een tip van een grote farmaceut in Madrid. ‘PCA Skin is het helemaal, dit merk heeft alles in zich’, zei hij. En dan ben ik zo’n ondernemer die daar achteraan gaat. Een paar maanden later kwamen de twee huidige eigenaren in Nederland om te kijken of er genoeg kennis aanwezig was bij  Dermaesthetics om een merk als PCA Skin op de Nederlandse markt te kunnen brengen.”

‘DE WETENSCHAP IS LEADING:
ALLEEN ONDERBOUWDE EN BEWEZEN
GRONDSTOFFEN VINDEN TOEPASSING
IN DE PRODUCTEN’

Wat sprak jou aan in het merk? Clara: “Mij spreekt alles aan wat met peelings te maken heeft, daar heb ik een passie voor. Eind jaren ’80, begin jaren ’90 waren de peelings enorm in opkomst. Ik had toen nog een salon en was erg op zoek naar resultaatgerichte peelings.”

Hoe was de ontvangst in Nederland? Clara: “Van begin af aan heel goed. Dat komt doordat er meteen gerenommeerde salons mee werkten, waardoor andere specialisten zagen dat het een bijzonder merk is. Mijn eerste klant was Skins Institute met twee zaken in Amsterdam waaronder een in Hotel l’Europe. Inmiddels werkt ook Skins Groningen ermee. Zij kenden het merk vanuit de Amerikaanse Vogue. Oprah Winfrey promoot PCA Skin veelvuldig, dat helpt mee.”

Op welke trends en ontwikkelingen speelt het merk in? Clara: “De ontwikkelaars volgen de markt nauwkeurig en kijken naar wat de consument wil ten opzichte van het aanbod dat er al is. De wetenschap is leading: alleen onderbouwde en bewezen grondstoffen vinden toepassing in de producten. De gezondheid van de huid staat centraal en de natuurlijke functie van de huid wordt te allen tijde gerespecteerd. Ook is de beleving van een behandeling belangrijk: het gaat immers om aangeklede peelings en behandelingen die je aangenaam kunt maken.”

Blijft het merk innoveren? Clara: “Er komen nog steeds nieuwe peelings aan, daarin zit nog zoveel wetenschappelijke ontwikkeling. De consument eist resultaat dus de vraag ligt er”

Wat is de toegevoegde waarde van Dermaesthetics? Clara: “Grote pijler onder PCA Skin is training. Onze klanten zijn goed opgeleide, ondernemende professionals maar werken met PCA Skin vereist heel andere skills dan we gewend zijn. De manier van aanbrengen, de volgorde, alles is anders. Ahmet, onze trainer, zei laatst: ‘De kunst is om de huid op een gecontroleerde manier te peelen. Hierbij is het noodzakelijk om de huid geen overdosis aan zuren te geven maar juist om op een gecontroleerde wijze diverse zuren op te stapelen. Hierdoor is het mogelijk de behandelingen op maat naar de wens van de klant aan te passen.’ Deze behandelwijze moet je grondig oefenen. Daarom bieden we goede trainingen en doen we veel praktijktrainingen op locatie. Sophie, onze praktrainer, kent alle ins en outs van PCA Skin en doet niets liever dan huidspecialisten wegwijs maken in de behandelmethode. Juist salons met veel personeel bezoekt zij zo vaak als nodig is zodat iedereen het begrijpt. Verder horen wij van klanten dat we erg meedenken. We zijn er dan ook trots op dat we dit jaar zes genomineerden voor een Beauty Award in ons klantenbestand hebben, met merken als Nimue, PCA Skin en pHformula.”

Hoe ziet de toekomst eruit? Clara: “Met mijn passie voor peelings en de toenemende populariteit ervan, zullen wij verder groeien. De toekomst zit in de peelings!”

Internet? Clara: “Nee, we blijven op het standpunt dat we niet aan internetverkoop doen. Er worden ook geen prijzen op internet vermeld. Wij beschermen onze klanten en daar zijn veel schoonheidsspecialisten blij mee.”

PCA

‘GROTE KEUZE EN SPECIFIEKE RESULTATEN’

“Het luistert nauw waarmee je je klant behandelt en in welke dosering, maar dat vind ik juist leuk. Dan kun je veel meer specifieke resultaten krijgen. Ik doe zelf veel acnebehandelingen met PCA Skin. Met werkstoffen als salicylzuur en benzoylperoxide kun je veel bereiken. In één behandeling werk ik soms met meerdere peelingvloeistoffen omdat de zones in het gezicht verschillend zijn. Dan werk ik bijvoorbeeld op de T-lijn met een sterkere concentratie dan op de rest van het gezicht. Van huis uit ben ik analist en daardoor weet ik veel van de ingrediënten. Ik hou van de medische kant van het werk; ik heb de producten terdege moeten bestuderen. Elke klant reageert anders. Je hebt een grote keuze. Iemand met veel ontstekingen geef je een andere peeling dan iemand met een gezonde huid. Of als iemand niet wil dat de huid schilfert, gebruik je een andere peeling dan als hij of zij dat niet erg vindt. Het is net als met texturen: de een houdt van een volle crème en de ander van een lichte textuur.”

(Dianne Buys, eigenaar van schoonheidsinstituut LaVendi in Berghem en genomineerd voor een Beauty Award)

 

ACTUELE INNOVATIES VAN PCA SKIN

 • Retinol Renewal with Restor Active Complex: Serum met huidverjongende en -versterkende eigenschappen. Op basis van gestabiliseerd retinol, vigna aconitifolia, squalaan en vitamine E. Verzacht en kalmeert, het vochtgehalte stijgt en het heeft een antioxiderende werking. Resultaat: een gezonde, jeugdige uitstraling. 
 • ExLinea Peptide Smoothing Serum: Strijkt fijne lijntjes en rimpeltjes glad met een Botox-like effect, verfijnt de poriën en maakt de huidtextuur glad, dankzij een innovatief peptidencomplex.
 • Ideal Complex RestorAtive Eye Cream: Verbetert verslapte oogleden en vermindert rimpels, zwelling en donkere kringen. Biedt de voordelen van retinol zonder irritatie.

WAT ZIT ERIN? – DE BELANGRIJKSTE WERKSTOFFEN VAN PCA SKIN

 • Retinol: Vitamine A beïnvloedt de weerstand en de gezondheid van de huid. Speelt een rol bij huidherstel door de celdeling en de aanmaak van elastine en collageen in de huid te bevorderen.
 • Groeifactoren: Huideigen proteïnen die zorgen voor de communicatie tussen de cellen in de dermis en de epidermis. Ze regelen dat de huid continu vernieuwd wordt. Bij het ouder worden vermindert de aanmaak van groeifactoren en daarmee de aanmaak van collageen en elastine. Producten met groeifactoren stimuleren de huid sterk tot regeneratie. Ze communiceren rechtstreeks naar huidcellen om meer collageen en elastine te produceren.
 • Stamcellen: Plantaardige stamcellen, een soort moedercellen, stimuleren de cellen in het lichaam om hun werk goed te doen. Hun belangrijkste taak:  celvernieuwing.
 • Peptiden: Kleine proteïnemoleculen die bestaan uit aminozuren. Ze maken in ons lichaam eiwitten aan die de bouwstenen vormen van het leven. Er zijn vele verschillende soorten. Afhankelijk van het type hebben ze in cosmetica de taak de beschermingsmechanismen te ondersteunen, de collageenproductie te versterken en het enzym dat elastine afbreekt te blokkeren.
 • Kojic Acid: Afkomstig van de Japanse paddenstoel Aspergillus oryzae. Remt het enzym tyrosinase en daarmee de aanmaak van melanine. Gebruikt in de strijd tegen pigmentvlekken.
 • Kappertjesextract: Heeft een kalmerende en vochtafvoerende werking op de huid.
 • Truetone: Gepatenteerde, verhelderende werkstof.

‘JE MOET FINGERSPITZENGEFÜHL ONTWIKKELEN’

“Die trainingen zijn absoluut noodzakelijk. PCA Skin is door artsen op de markt gebracht en ook de werkstoffen bevinden zich op het medische vlak. Iedere  behandeling is op maat. Je moet continu opnieuw bekijken: wat wil de klant, wat is het dat de huid nodig heeft? Daar ga ik mijn producten op aanpassen. Je moet dus heel veel weten over ingrediënten, je moet weten hoe toepasbaar het is, welke combinaties je kunt maken van serums, peelings en crèmes. Dat is iets wat je moet leren, je moet een soort fingerspitzengefühl ontwikkelen. De trainingsvaardigheden zijn heel sterk bij Dermaesthetics. Ja, die mensen hebben erg veel knowhow in huis, absoluut. Je krijgt snel feedback, je kunt altijd bellen. Ik werk er met succes mee sinds april vorig jaar en sindsdien zijn mijn twee medewerkers en ik al drie keer bijgetraind.”

(Annemiek van Aken, eigenaar Schoonheidsinstituut Anne van Aken in Den Haag)

GROEP_PCA

GOUDEN TIP (Sophie van Oene, praktijktrainer, Dermaesthetics)

“De kracht van PCA Skin zijn de serums. Door deze zone voor zone aan te brengen of te stapelen kun je verschillende huidproblemen in één behandeling  aanpakken.”

 

GOUDEN TIP (Trainer Ahmet Turkkani, Dermaesthetics)

“Begin op jonge leeftijd met anti-aging: Adviseer voor overdag een product op basis van vitamine C voor collageenbescherming en antioxidatie en voor ‘s nachts een product op basis van vitamine A (retinol), om alle positieve processen in de huid op gang te brengen, waaronder het proces van huidverjonging. Dat scheelt op je vijftigste tien jaar in je collageenkwaliteit.”

Publicatie: Kosmetiek Nr. 1 JANUARI/FEBRUARI 2015

Geschreven door Clara Visscher
Toegevoegd op 19 februari 2015
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print