Dermaesthetics Blog

GLYCATION, EEN SLUIPEND PROCES

‘- Pas op voor eigenwijze moleculen!

Glycation is een non- enzymatische huidaandoening. Het begint met de reactie van geraffineerde suikers met de proteïnen in de huid. Als eerste symptoom zal een voortdurend tekort aan vocht ontstaan. Dit zet zich voort in oxidatie en gevoeligheid. Zo wordt de huid van binnenuit beschadigd en vormen zich vreemde moleculen: Advanced Glycation End products (AGE’s). 

Deze AGE’s kunnen fataal voor cellen en weefsels zijn. Ze zijn in staat om de genen aan te tasten, de celdeling te beïnvloeden en collageen te verharden. Glycation is een sluipend en traag proces doordat AGE’s zich geleidelijk vermeerderen in de loop der jaren. Blootstelling aan UV- licht, uitlaatgassen en ongezonde leefstijl versnellen dit proces.

Behandeling
Werkstoffen om huidveroudering te bestrijden zijn niet even effectief op Glycation. De werkstoffen die inspelen op de AGE’s werken wel. Deze AGE- brekers worden vaak verward met anti-oxidanten maar dat zijn ze niet. Het is belangrijk beide te combineren. De meest innovatieve werkstoffen zijn Niacinamide en Acetyl Tetrapeptide-5.

Expert tip
Mijn allerbeste advies is: begin op tijd met collageenstimulerende behandelingen. Als de Glycation eenmaal zichtbaar is, kan je het vertragen door middel van peelings. Voor de klant die perse van Glycation af wilt zit er niets anders op dan CO2- laser behandelingen. Hierbij is het belangrijk dat de behandeling op de juiste manier wordt uitgevoerd en regelmatig herhaald wordt. Wat dit met de kwaliteit van je huid doet is discutabel…

Hoe hou je het gezond rond de mond? Lees hieronder verder…


 

HOE HOU JE HET GEZOND, ROND DE MOND?

De mond is een echte probleemzone. Nog afgezien van de mimiek en hormonale disbalans is dit gebied gewoon erg gevoelig voor veroudering. In tegenstelling tot de rest van het gezicht is UV-licht hier geen groot probleem. Een facelift biedt geen uitkomst. Fillers kunnen het verfraaien, maar dit is niet altijd mogelijk en al snel duur. De huid rondom de lippen is vrij dik, compact en onderhevig aan extra verhoorning.

Er zijn diverse behandelingen die inwerken op veroudering rond de mond. Zoals bekend begint huidverbetering met peelings op basis van diverse zuren. Bij veroudering zijn Jessners’ Solution, TCA en Pyruvic Acid de peelende maar ook collageen stimulerende zuren. Start zodra de rimpeltjes zichtbaar worden met collageen inductie therapie met naaldjes. Bedenk dat het anti-rimpel collageen (collageen type III) het meest wordt aangemaakt bij verticale beschadiging. Horizontale, oppervlakkige beschadiging is meer voor structuurverfijning (collageen type I). Van dit laatste is Dermaesthetics geen fan, maar de meningen zijn verdeeld. Al met al is het dus goed mogelijk om de huid rond de mond te verjongen en is het combineren van behandelingen noodzaak.

Geschreven door Ahmet Turkkani
Toegevoegd op 23 juni 2015
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print