Dermaesthetics Blog

Vrije Radicalen

Wat zijn nou vrije radicalen?

Je hoort er steeds vaker van maar weinig huidspecialisten kunnen exact uitleggen wat vrije radicalen zijn. Behalve bij wat vrije radicalen zijn, is het uiteraard ook belangrijk wat vrije radicalen in de huid kunnen doen. Dit is namelijk veel meer dan versnelde huidveroudering…

Eerst gaan we terug naar een gezond lichaam. Een gezond lichaam heeft belangrijke stoffen nodig zoals voedingsstoffen en zuurstof. Laten we verder gaan met deze 2 stoffen, vooral omdat deze een direct effect hebben op de vrije radicalen. De voedingsstoffen worden door de cellen benuttigd. Bij het verbranden van voedingsstoffen (energie) heeft de cel ook zuurstof nodig. Het zuurstof wordt opgenomen in de cel en verbruikt. Als afvalstof van zuurstof maakt de cel onder andere koolzuur.

Het koolzuur, samen met andere afvalstoffen wordt ook wel Reactive Oxygen Species (ROS) genoemd. Vertaald betekent dit Reactieve Zuurtstof Restjes. Qua karakter is dit vergelijkbaar met roest. Waar het op neer komt, is dus hoe meer ROS in het lichaam, hoe sneller het lichaam verroest.

ROS heeft het vermogen om zich snel te verspreiden en gezonde cellen aan te vallen. Een aangevallen cel verliest een atoom en wordt agressief. Dat wil zeggen dat het heel graag een atoom van een andere cel wilt afpakken, wat het dus ook zal doen. Dit zorgt voor een soort kettingreactie en wordt van kwaad tot erger. Dit proces speelt zich af in het hele lichaam en kan daardoor zorgen voor een verslechterde stofwisseling en een ontstekingsreactie in het lichaam. Dit kan in de huid zijn, maar ook in alle andere organen of onderdelen van het lichaam. Nu kun je niet voorkomen dat er vrije radicalen ontstaan: dit zou namelijk betekenen dat je geen zuurstof meer mag inademen. En dan maakt het niet meer uit of je uberhaupt veel of weinig vrije radicalen hebt, want zonder zuurstof gaan we dood.

Iedereen die leeft heeft vrije radicalen en zal ze blijven aanmaken. Door algehele veroudering, ongezonde leefstijl en teveel aan zon kan het lichaam versneld vrije radicalen aanmaken. Ook wordt dan het binden en afvoeren van vrije radicalen vertraagd, waardoor er in verhouding te veel vrije radicalen in het lichaam zijn. Hier ondervindt het lichaam de problemen van zoals ziekte van organen en weefsels maar ook huidproblematiek.

Anti oxidanten zijn onmisbaar om de vrije radicalen aan te pakken zodat de stofwisseling van het lichaam gezond blijft.

En om dit te voorkomen produceert het lichaam anti oxidanten, maar helaas niet genoeg. Anti oxidanten geven de vrije radicalen een atoom waardoor deze weer rustig en onschadelijk worden, maar nogmaals: het lichaam heeft hier een dramatische tekort aan. Hierdoor is het belangrijk om ALTIJD anti oxidanten te nuttigen. Of je het nu smeert, slikt of gewoon eet, anti oxidanten zijn onmisbaar om de vrije radicalen aan te pakken zodat de stofwisseling van het lichaam gezond blijft. Antioxidanten zijn stoffen die behalve in het lichaam ook voor komen in groenten, fruit en vitamines, mineralen en enkele aminozuren.

Geschreven door Ahmet Turkkani
Toegevoegd op 18 december 2015
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print