Een bekend spreekwoord van mij is “rood is bloed, bloed moet want bloed is goed”. Maar altijd en eeuwig rood zijn is en blijft vervelend. Stel je eens voor dat je altijd een rood hoofd hebt, camoufleren werkt ook niet en wat je ook doet, de roodheid komt weer op zetten. Nu is een permanente oplossing tegen roodheid nog niet uitgevonden en wat effectief werkt heeft een flinke portie geduld, maar vooral consequent zijn nodig. Vaak willen mensen een probleem snel opgelost hebben, zonder zich eerst te verdiepen in het werkelijke probleem. Chronische roodheid is namelijk altijd een symptoom, en dat betekent dat de oorzaak iets anders is.
Graag wil ik uitleggen wat nu de wetenschappelijke oorzaak van roodheid is. Dus geen overmatig alcoholgebruik, gevoelige huid of kruidig eten en dat soort flauwekul maar to the point. En daarvoor gaan we een kijkje nemen “in” de huid en niet “op”de huid.
Allereerst op celniveau: hier komt zuurstof vanuit het bloed. Zuurstof wordt verbruikt door onze cellen, en daarbij komen nu eenmaal afvalstoffen vrij. Dit proces zorgt voor het vrijkomen van ROS (Reactive Oxygen Species) en zorgt als het ware voor het verroesten van de cel. In consumententaal kun je dit het verouderingsproces noemen. Dit is een normaal proces en daar is niets verkeerds aan. Bij sommige mensen geeft dit proces irritatie en hitte, wat zich uit in een overmatige doorbloeding. Hiervoor hoef je trouwens niet al ouder te zijn.