Dermaesthetics Blog

Mooi rood is niet lelijk!

Een bekend spreekwoord van mij is “rood is bloed, bloed moet want bloed is goed”. Maar altijd en eeuwig rood zijn is en blijft vervelend. Stel je eens voor dat je altijd een rood hoofd hebt, camoufleren werkt ook niet en wat je ook doet, de roodheid komt weer op zetten. Nu is een permanente oplossing tegen roodheid nog niet uitgevonden en wat effectief werkt heeft een flinke portie geduld, maar vooral consequent zijn nodig. Vaak willen mensen een probleem snel opgelost hebben, zonder zich eerst te verdiepen in het werkelijke probleem. Chronische roodheid is namelijk altijd een symptoom, en dat betekent dat de oorzaak iets anders is. 

Graag wil ik uitleggen wat nu de wetenschappelijke oorzaak van roodheid is. Dus geen overmatig alcoholgebruik, gevoelige huid of kruidig eten en dat soort flauwekul maar to the point. En daarvoor gaan we een kijkje nemen “in” de huid en niet “op”de huid.

Allereerst op celniveau: hier komt zuurstof vanuit het bloed. Zuurstof wordt verbruikt door onze cellen, en daarbij komen nu eenmaal afvalstoffen vrij. Dit proces zorgt voor het vrijkomen van ROS (Reactive Oxygen Species) en zorgt als het ware voor het verroesten van de cel. In consumententaal kun je dit het verouderingsproces noemen. Dit is een normaal proces en daar is niets verkeerds aan. Bij sommige mensen geeft dit proces irritatie en hitte, wat zich uit in een overmatige doorbloeding. Hiervoor hoef je trouwens niet al ouder te zijn.

Door al het blozen en overmatige irritatie komen er in de huid bepaalde processen op gang. Deze processen zorgen op termijn voor problemen. Er zijn drie oorzaken waardoor men in een chronische neerwaartse spiraal komt. Wil je deze neerwaartse spiraal doorbreken dan zul je hier dus iets aan moeten doen. Hieronder leg ik uit is wat de problemen zijn en wat je hieraan kunt doen. De problemen kunnen tegelijkertijd een rol spelen, maar ook afzonderlijk.

1. Verlies van elasticiteit in haarvaatjes.

Je begrijpt het waarschijnlijk al: doordat de rek uit de haarvaatjes is, zullen de haarvaatjes stuk gaan en lekken. Wil je hier iets aan doen, dan kan je de huid behandelen met een laser. Dit is wel een korte termijn oplossing: als er niets aan de huidconditie wordt gedaan, blijven de haarvaatjes zwak en zullen er nieuwe lekkende haarvaatjes ontstaan. Ga je voor een duurzaam resultaat, dan zal je de huid moeten stimuleren in plaats van kalmeren. Dit kan met behulp van microneedling, skin needling of peelings. Voor thuisgebruik mag Retinol niet ontbreken: Retinol verstevigt de haarvaatjes en brengt balans in de stofwisseling. In de behandeling heeft ook Amandelzuur een hele positieve bijdrage. Hierdoor neemt de algehele steunfunctie van de haarvaatjes toe en het bestrijdt de poreusheid van haarvaatjes.

2. Infectie.

Waarschijnlijk heb je al eerder gehoord van de Demodex mijt. Deze parasiet leeft op dode huidcellen in de haarschacht en zorgt voor roodheid en onrust van de huid. Het definitief behandelen van deze mijt kan door middel van medicatie. Helaas hebben wij deze middelen niet tot onze beschikking, maar we komen al een heel eind met het peelen van de huid d.m.v. antibacteriële stoffen zoals Salicylzuur. Geen voeding voor de mijt betekent dat hij zal sterven of op zoek zal gaan naar een andere gastheer. Je herkent deze mijt aan pustelachtige ontstekingen, vooral op en rond de neus.

3. Ontsteking.

Hierbij gaat het om een andere ontsteking dan een puist of iets wat erop lijkt. Het gaat namelijk om ontsteking op celniveau. Hierbij kun je als behandeling aan alles denken wat gezond is zoals voeding en positieve leefgewoonten. Als werkstof is bewezen dat Vitamine B3 (Niacinamide) een zeer gunstige werking heeft bij het bestrijden van ontstekingen in de cel. Als je niet weet welke van deze drie de oorzaak is en er geen pustelachtige ontstekingen zijn, maak dan een combinatie van punt 1 en 3.

Het behandelen van chronische roodheid, hetzij in de salon alsmede thuis heeft geduld nodig. Aangezien alle effectieve behandelingen en producten zijn gebaseerd op het stimuleren van collageen in de haarvaten, duurt het minstens 6-8 weken voordat de roodheid zichtbaar en blijvend zal verminderen. Geef je klanten de juiste informatie en wees eerlijk. Het betekent dat men thuis de producten moet gebruiken, maar vooral ook door moet gebruiken. Het is nooit duidelijk bewezen, maar ik geloof erin dat roodheid met aanleg te maken heeft. Eenmaal aanleg tot roodheid zal men altijd de neiging blijven houden om rood op te kleuren. Het is dus iets om de rest van je leven rekening mee te houden. Gelukkig zijn er steeds meer producten die werkelijk effect hebben op chronische roodheid, maar onthoud altijd de drie gouden regels voor het behandelen van chronische roodheid: geduld, consequent volhouden met producten en behandelingen en als laatste: acceptatie. Accepteer dat het met aanleg te maken heeft en dat het resultaat altijd bijgehouden moet worden, want anders komt het terug!

Dermaesthetics

Geschreven door Ahmet Turkkani
Toegevoegd op 7 maart 2016
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print