Dermaesthetics Blog

RETINOL: ALLES DRAAIT OM DE JUISTE FORMULERING

“Het proces van veroudering is extreem complex en we weten nog lang niet alles. Er zijn duizenden genen bij betrokken en daarnaast spelen ook lifestyle en omgeving een rol. Wat we wel weten is dat de huid vanaf het 25e levensjaar veroudert en dat je dus zo vroeg mogelijk moet beginnen met huidverzorging – wil je de jeugdigheid van de huid zo lang mogelijk bewaren. Retinol is daarbij een niet te onderschatten werkstof.” Dr. Ivana Veljkovic, verbonden aan PCA skin, vertelt op het event van Dermaesthetics in Bussum over de geschiedenis en de nieuwste inzichten op het gebied van retinol.

AANVULLENDE WERKSTOFFEN
Behalve de stabiliteit is ook bij retinol de huidirritatie een belangrijke factor om rekening mee te houden in de formulering en de toepassing. PCA skin past daarom in zijn retinolproducten een speciaal afleversysteem

“Je moet niet alleen de juiste dosis toepassen
– en het is zeker niet zo: hoe
hoger hoe beter – maar er ook voor
zorgen dat het ingrediënt stabiel blijft”

toe dat de werkstoffen nog tien uur lang in de huid afgeeft: het OmniSome-systeem. Dit houdt niet alleen de retinol stabiel, maar gaat ook huidirritaties tegen. Het brengt het ingekapselde retinol – beschermd tegen degradatie en in het oorspronkelijke percentage – dieper in de huid dan de gangbare transportsystemen. Het verbetert de penetratie van de belangrijkste werkstoffen, aldus dr. Veljkovic. Ze wijst erop dat andere stoffen nodig zijn. “Wij brengen producten uit die vooral op retinol gebaseerd zijn”, vertelt ze. “De aanvullende werkstoffen – zoals resveratrol, dat antioxiderend werkt en melasma tegengaat, en niaciamide, dat roodheid en pigmentatie tegengaat en het glycatie-effect vermindert – zijn afgestemd op specifieke huidproblemen. Ze verzachten tevens de eventuele huidreacties op de retinol.”

EST011_00_BC_Dermaesthetics_v1_2017

IDEALE PARTNER
PCA skin distribueert zijn producten in ruim 50 landen wereldwijd, met behulp van zo’n 20 tot 30 distributeurs. Ook artsen behoren tot de afnemers. Voorop staan de effectiviteit en de veiligheid – wellness is geen issue, al moeten de behandelingen wel prettig zijn voor de cliënt van de schoonheidsspecialist, aldus Jelena Duric,
exportmanager Europa. Dermaesthetics is een van de best gewaardeerde distributeurs, vertelt ze. Vooral vanwege het hoge niveau van educatie en de excellente samenwerking: “Dermaesthetics is voor ons de ideale partner. Net als wij leggen ze de nadruk op langdurige en trouwe klantrelaties.”

INTRINSIEKE HUIDVEROUDERING
PCA skin blijft dus een groot voorstander van retinol. Zeker nu nieuwe wetenschappelijke inzichten laten zien dat retinol ook effect heeft op de intrinsieke – onder andere door de genen bepaalde – huidveroudering en dus niet alleen op de door lifestyle en omgeving veroorzaakte veroudering. “Het is een krachtig product”, vertelt Ivana Veljkovic. “Het is dan ook belangrijk dat alleen goed opgeleide professionals ermee werken. Educatie is de sleutel.” In een exclusief interview met ESTHÉ vertelt ze meer over het effect van retinol op de intrinsieke huidveroudering. Uit de studies komt naar voren dat het sterkere tretinoïne een aanzienlijke toename van de dikte van de korrellaag in de epidermis kan bewerkstelligen.

DSC_0032
De dichtheid van de keratinocyten wordt uniformer, terwijl de productie van pigment afneemt. In Amerika is tretinoïne, waar dr. Kligman destijds onderzoek naar deed, goedgekeurd voor toepassing als antiaging behandeling in een concentratie van 0,05 procent – op recept overigens. Tretinoïne kan de symptomen van vroegtijdige huidveroudering, zoals rimpels, verlies van elasticiteit en pigmentstoornis, verminderen. Ook voor retinol zijn deze laatste effecten wetenschappelijk bewezen; studies laten zien dat retinol een positief effect heeft op de collageensynthese – mits dus juist geformuleerd. “Er is nog veel meer onderzoek nodig naar het effect op de intrinsieke of chronologische huidveroudering, maar dit zijn echt veelbelovende studies die we nauwgezet en geïnteresseerd volgen”, aldus dr. Veljkovic.

Kennistip
Retinol is lichtgevoelig
en breekt af in de zon.
Adviseer dus ’s nachts
te smeren!

NIEUW VAN PCA SKIN

Het verkoopduo Pore Refining Treatment en Detoxifying Mask is bedoeld voor het ontgiften van alle huidtypes. In combinatie zijn ze gericht op het zuiveren van de huid, het verfijnen van de poriën en het zachter en gladder maken van de huid. Geschikt voor alle huidtypes, voor de vette en gevoelige huid, de acnehuid en grove poriën.

AFBEELDING_NIEUWE_PCA_PRODUCTEN

 • Het Detoxify: Therapeutic Charcoal Mask is de professionele versie voor in de salon.
 • Pore Refining Treatment – Exfoliërend product op basis van klei, amandelzuur, enzymen, puimsteen en rijstpoeder. Combineert een chemische en een enzymatische peeling.
 • Detoxifying Mask – Absorbeert talg en onzuiverheden en verfijnt de poriën. Bevat Japanse witte houtskool, kaoline, magnesium aluminium silicaat en glycerine.Het behandelprotocol bestaat uit reinigen, tonifiëren, huidverbetering en hydrateren & beschermen:
 • Facial Wash
 • Toner
 • Pore Refining Treatment
 • Massage met Replenishing Gel of Calming Balm
 • Detox Gel Deep Pore Treatment
 • Detoxify: Therapeutic Charcoal Mask
 • Reinigen
 • Toner
 • Detoxifyer
 • Serums
 • Rebalance in combinatie met een breedspectrum uv-bescherming

 

Gepubliceerd in de ESTHÉ

Geschreven door Ahmet Turkkani
Toegevoegd op 25 oktober 2017
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print