Dermaesthetics Blog

TOP 3 HUIDPROBLEMEN BIJ EEN DONKERE HUID

Welke problemen komen specifiek voor bij een donkere huid en waar moet je op letten? “Met het oog op PIH dient de donkere huid met liefde behandeld te worden”, aldus trainer Ahmet Turkkani.

Wat zijn de specifieke uitdagingen van de donkere huid?

De doelgroep vrouwen met een donkere huid is groeiende en de vraag naar specifieke behandelingen neemt snel toe. Huidproblemen bij een donkere huid zijn vaak hardnekkiger, waardoor de neiging groot is de huid ook intensiever te behandelen. Nu komen er steeds meer specialistische behandelingen op de markt, zoals microneedling en peelings. Maar zijn die wel geschikt voor de donkere huid?

Bij het behandelen van de donkere huid is er wel een gouden regel: geef meerdere gedoseerde behandelingen met een langere interval. Met het oog op PIH (Post Inflammatory Hyperpigmentation) dient de donkere huid met liefde behandeld te worden; ga je te vaak te intensieve behandelingen doen dan krijg je het deksel op je neus.

“Vanaf huidtype Fitzpatrick 4 is er een grotere kans op PIH”

PIH ligt bij alle donkere huiden op de loer. De aandoening kan als volgt worden omschreven: een overmaat aan pigment die ontstaat door celontsteking of beschadiging bij alle huidtypen, dus ook een blanke huid. Het komt wel vaker voor bij de donkere huid en vanaf huidtype Fitzpatrick 4 is er een duidelijk grotere kans op het ontstaan van PIH. Zo val je van het ene huidprobleem in een ander. De top 3 huidproblemen die ik omschrijf zijn te behandelen bij een donkere huid, maar dan met de voorzichtige benadering.

Acne

Acne is een ontsteking van de talgklieren, of een voorstadium ervan. Er is dus al sprake van een ontstekingsfase. In principe kun je alle acnebehandelingen toepassen op een donkere huid, maar stimuleer de genezing extra door de huid beter te laten doorbloeden. Ook is het uiterst belangrijk een goede zonbescherming te adviseren met betrekking tot PIH.

Hyperpigmentatie

Hyperpigmentatie is ongeacht een blanke of donkere huid een hardnekkig probleem. Een donkere huid heeft wel grotere en sterkere melanosomen dan een lichte huid en is dus überhaupt gevoeliger voor licht zoals UV en IR. We weten ook dat de donkere huid eerder geneigd is om pigment aan te maken bij trauma, dus voorzichtigheid is geboden. Het pigmentprobleem bij de donkere huid kan prima behandeld worden met peelings, als er maar een soort van ‘slow-release’ in de peel is ingebouwd. Hierdoor wordt de peeling niet ineens afgegeven in de huid maar voorzichtig, zodat trauma wordt geminimaliseerd. Persoonlijk heb ik goede ervaringen met het OmniSome Delivery System en het PH-DVC. Beiden delivery systems die trauma minimaliseren.

Littekens

Littekens blijven erg lastig maar eveneens een uitdaging. De donkere huid neigt snel naar littekenaanmaak doordat het collageen veel taaier is. Wel een voordeel als we het over veroudering hebben, maar een beschadiging die een litteken wordt is niet fraai. Bij littekens zijn de behandelmogelijkheden beperkt: voor een donkere huid is laser uit den boze, al wordt die wel toegepast door artsen. Ik heb echter nog nooit gezien dat een huid ervan opknapt. Indien het keloïd is, is het advies om überhaupt niks te doen. Bij andere littekens is er de mogelijkheid om oppervlakkig te needlen en af te wisselen met peelings. Het behandelen van littekens vergt inzicht maar vooral veel geduld. Het doel is het verfraaien van de littekens, verwijderen bestaat niet.

Geschreven door Ahmet Turkkani
Toegevoegd op 9 november 2017
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print