Dermaesthetics Blog

ME LINE

DE OPMARS VAN ‘HÉT ANTI-PIGMENTSTOFJE’: TRANEXAMINEZUUR

Soms blijkt een stof een verrassende tweede werking te hebben. Een voorbeeld daarvan is tranexaminezuur. Deze stof wordt normaalgesproken medisch ingezet om bloedingen bij patiënten met bloedingsstoornissen te voorkomen (bijvoorbeeld tijdens een operatie). Nu blijkt het tranexaminezuur ook heel goed dienst te doen bij mensen met hyperpigmentatie. Het is hét anti-pigmentstofje anno nu”, zegt Ahmet Turkkani, trainer bij Dermaesthetics.

Het zal niet de eerste keer zijn dat een werkstof uit de geneeskunde terecht komt in de schoonheidsbranche. Tranexaminezuur behoort tot de groep van antifibrinolytica – stoffen die de bloedstolling bevorderen. Artsen zetten het onder meer in ter behandeling en voorkoming van bloedingen bij bepaalde operaties, te sterke menstruatie of het trekken van tanden bij patiënten met hemofilie. Kortgeleden kwam de stof in het nieuws als werkstof tegen melasma. Artsen schrijven het tranexaminezuur – in orale vorm en in een tot zes keer lagere dosis – voor aan patiënten met een hardnekkige vorm van melasma en aan mensen met donkere pigmentkringen rondom de ogen. MeLine – een salonmerk dat hyperpigmentatie bestrijdt – verwerkt tranexaminezuur samen met tal van andere werkstoffen in zijn producten. Het merk richt zich op de schoonheidsspecialist, maar verplicht die wel tot een grondige training. “De producten en behandelingen vereisen de nodige ervaring en kennis om het gewenste resultaat te bereiken. De training die we geven is dan ook pittig maar noodzakelijk,”, aldus Clara Visscher, directeur en leverancier van Dermaesthetics, in een eerder interview.

“De combinatie van actieve ingrediënten werkt gecontroleerd en vernietigend op de melaninesynthese”

CONCENTRATIE
Tranexaminezuur zit in alle professionele behandelproducten (01-producten) die de tools vormen voor de schoonheidsspecialist. De concentratie verschilt per product. Zo bevat de chemische dermabrasie voor fototype I-IV als eerste ingrediënt azelaïnezuur en als tweede tranexaminezuur. In het dermabrasieproduct voor huidtype IV-VI is tranexaminezuur het derde ingrediënt, na amandelzuur en ascorbinezuur. In ID, professionele transdermale solutions om pigment van binnenuit af te breken, is tranexaminezuur het hoofdingrediënt.

MELINE2ID bestaat uit een ampullenkuur van zes maanden, waarbij je elke maand de inhoud van een ampul met een needlingpen in de huid brengt. De kuur is bedoeld om de extracellulaire matrix te herstructureren en het pigment van binnenuit af te breken. Ahmet: “Het ontstaan van pigmentvlekken heeft meerdere oorzaken. De verschillende karakteristieke eigenschappen van alle fototypes en te behandelen gebieden kunnen van invloed zijn op de toe te passen werkstoffen. MeLine maakte een specifieke selectie van de juiste werkstoffen in de juiste dosering om complicaties, PIH en overmatige pigmentaanmaak te voorkomen.”

MELINE3Ook enkele thuisproducten (02-producten) bevatten het zuur, zij het in lagere doseringen. “Deze werken in synergie met de behandelingen en versterken elkaars werking. Ze hebben een sterk huidverhelderend effect en vormen een verplicht onderdeel van het behandelconcept”, aldus Ahmet.

“De thuisproducten hebben
een sterk huidverhelderend
effect en vormen een
verplicht onderdeel van
het behandelconcept”

PIGMENT AFGEBOUWD
Wat doen de professionele behandelingen? Ahmet: “De combinatie van actieve ingrediënten werkt gecontroleerd en vernietigend op de melaninesynthese. Zo verstoort het complex het proces van pigmentaanmaak. Het enzym tyrosinase gaat kapot en het pigment in de keratinocyten wordt afgebouwd. De groei van epidermale cellen en de afstoot van gepigmenteerde cellen komt in een stroomversnelling.” Voorafgaand aan de 01-producten start je overigens eerst met een ‘prep’ (00): een solutie die de epidermis beter doorlaatbaar maakt. “Daarmee verdun je de hoornlaag en ‘reset’ je de huidbarrière waardoor deze optimaal functioneert. De huid zal zichzelf opnieuw hydrateren en is zo voorbereid op de verhelderende behandeling”, aldus de trainer.

ONDERZOEK
Na een review van elf studies met in totaal 667 deelnemers naar de werking van tranexaminezuur op melasma, namen onderzoekers een significante vermindering waar van het overmatige pigment – zowel door de proefpersonen als door de onderzoekers. De bijwerkingen waren minimaal. In de onderzoeken werd gekeken naar verschillende toedieningsvormen waaronder crèmes, sera, injectievloeistoffen en tabletten. Iedere vorm had haar specifieke voor- en nadelen. In sommige onderzoeken werd tranexamine gecombineerd met andere middelen zoals kojinezuur of l-ascorbinezuur en met lasertherapie. De auteurs concludeerden dat tranexamine alleen of in combinatievorm effectief en veilig genoeg is in de behandeling van melasma*. * Bron: Kim HJ, Moon SH, Cho SH, Lee JD, Kim HS. Efficacy and Safety of Tranexamic Acid in Melasma: A Meta-analysis and Systematic Review. Acta Derm Venereol. 2017 Jul 6;97(7):776-781.

De nummering op de producten van
MeLine geven de stap aan in de behandeling:
00: Voorbereiding
01: Professionele behandelingen
02: Producten voor thuisgebruik
03: Hydratatie en herstel
04: Corrigerende zonbescherming
05: Behandeling voor thuisgebruik

 

 

Publicatie: ESTHÉ

Geschreven door Ahmet Turkkani
Toegevoegd op 1 november 2018
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print