Dermaesthetics Blog

Pre-, pro- en postbiotica

Zo werk je aan een gezond huidmicrobioom

Diep, dieper, diepst? Veel merken willen met hun ingrediënten de diepte in. Alleen daar zouden ze hun nuttige werk kunnen doen. Een verfrissend geluid: het merk Dr K Dermal Health Care, sinds kort in het portfolio van Dermaesthetics, werkt het liefst ‘aan de oppervlakte’: op het microbioom. Het merk baseert zich op recente wetenschappelijke onderzoeken naar de vele microbiotica die op onze huid leven. Door de gezonde microbiotica te voeden met prebiotica, ontstaat een probiotische werking en daarmee een gezonde huid, vertelt huidtherapeut en trainer Marije Wever

DR-K-Skincare-product-range-with-Hydrating-Complex

D Night Shield. “Day en Night Shield zijn niet r K Dermal Health Care is een nieuw medi-cosmeceutisch merk, dat zich richt op een optimale gezondheid van de huid, vertelt Marije. Het is opgericht door dr. Juanita Kilian, een Zuid-Afrikaanse apotheker met een master in dermaceutische productontwikkeling. Zij merkte dat ontstekingsstoornissen als allergieën en eczeem de afgelopen jaren enorm zijn toegenomen – meestal het gevolg van een defecte huidbarrière en dus een ongezonde huid, zegt Marije: “Discomfort, kwetsbaarheid, een vochtarme huid, schilfering en roodheid zijn kenmerken van een gevoelige huid door een slecht afweersysteem tegen externe factoren.” Wat zijn die externe factoren? Marije noemt behalve de omgevingsfactoren en het milieu ook onze reinigingsgewoonten: “Door de huid dagelijks goed te reinigen, maken we het microbioom helaas vaak zwakker. Zo krijgen we nooit een optimale huidconditie.”

NUTTIGE BACTERIËN
De oplossing die Dr K Dermal Health Care ontwikkelde, bestaat uit een mix van actieve ingrediënten die de microbiële en fysieke barrièrefunctie van de huid herstellen en verbeteren, waardoor de huid wordt versterkt. Hoe werkt dat? Marije: “De producten hebben een prebiotische aanpak – ze voeden de gezonde microbiotica ofwel de levende organismen in ons microbioom – en verhogen zo de groei van nuttige bacteriën met ontstekingsremmende eigenschappen. Dat zorgt ervoor dat goede bacteriën zich makkelijker aan de keratinocyten hechten dan schadelijke stoffen en dat er een juiste balans ontstaat van lipiden, aminozuren, koolhydraten en vitaminen. Daarnaast hebben goede bacteriën ook probiotische effecten, doordat ze de barrièrefunctie, het immuunsysteem en de microbiotica-balans versterken.”

HEPTAPEPTIDE 4
De basis van de aanpak is een innovatieve peptidentechnologie. Marije: “De huid ondersteunt de goede bacteriën zelf door antimicrobiële peptiden te produceren. Bij blootstelling aan omgevingsinvloeden vertraagt de productie van deze peptiden. De producten van Dr K Dermal Health Care geven deze peptiden terug aan de huid. De belangrijkste peptide is heptapeptide 4. Dit ingrediënt zorgt voor de groei van nuttige bacteriën.” Voor dit proces hoeven de ingrediënten niet diep de huid in, vertelt ze. “Eigenlijk werken alle merken die we kennen met zuren en andere ingrediënten die de huid ingaan om zo onze keratinocyten gezonder te maken. Dr K Dermal Health Care doet dit nauwelijks. We blijven met onze ingrediënten vooral op de oppervlakte van de huid en versterken ons microbioom. Hierdoor worden er wel signalen doorgegeven waardoor keratinocyten actiever en gezonder worden, maar dat is dus niet het hoofddoel. Door ons microbioom te versterken, verbetert de barrièrefunctie en ziet de huid er niet alleen gezonder uit, maar kan ze ook meer schadelijke stoffen afkaatsen en verwerken.”

BLAUW LICHT
Het assortiment bestaat uit reinigingsproducten en Premium Serums, daarnaast lanceert het merk nu een dag- en een nachtcrème, Day en Night Shield. “Day en Night Shield zijn niet zomaar iets”, zegt Marije.

“Door ons microbioom te versterken, verbetert de barrièrefunctie”

“De dagcrème is een SPF 50 met de voordelen van prebiotica. Dit wil zeggen dat de werkstoffen echt op de huid blijven liggen waardoor er geen schadelijke stoffen in de huid kunnen. Ook bevatten ze cannabis sativa – vrij van CBD en THC. Dit zorgt ervoor dat de huid een rustige uitstraling krijgt. De nachtcrème is echt een kalmerende crème. Dankzij het extract van de gardenia jasminoides geeft de huid signalen af om melatonine aan te maken. Hierdoor ziet de huid er relaxter uit en is ze beter beschermd tegen uv en blauw licht.”

DIEPERE LAGEN
Een uitzondering op de rol aan de oppervlakte, vormt de professionele behandeling. Marije: “Tijdens de behandeling willen we wél dieper de huid in. Vandaar dat de peeling meerdere zuren bevat, zoals melkzuur en azijnzuur. Met de peeling gaan we de huid echt stimuleren om ook de diepere huidlagen gezonder te maken. De nieuwe Dr K-peeling richt zich op exfoliatie én op het controleren van inflammatie in de huid.” En dan blijken er ook nog zoiets als postbiotica te bestaan. Marije: “Postbiotica zijn de afvalstoffen van bacteriën. Deze staan centraal in de functie van het immuunsysteem van onze huid en bieden ontstekingsremmende resultaten.” Het merk koos de Bacillus coagulans MTCC 5856 vanwege de breedspectrum antimicrobiële activiteit.


DE MOOISTE – ECHT VERBAZINGWEKKENDE – RESULTATEN BEHALEN WE BIJ ECZEEM EN ROSACEA’ Ook Inge de Best van salon Patrizia Bos in Nijmegen werkt sinds de introductie in Nederland met Dr K. “Wij merkten dat we met onze dermacosmeceutische merken, toch wat voorzichtig moeten zijn bij de gevoelige huid – iets wat steeds vaker voorkomt. Met Dr K breng je die huid eerst helemaal in balans voordat je start met een intensievere behandeling. Het mooie is dat je gelijk al gericht aan iets kunt werken: er zijn lijnen voor anti-aging, acne, de heel droge eczeemhuid en rosacea en voor pigment. De mooiste – echt verbazingwekkende – resultaten behalen we bij eczeem en rosacea. Maar ook bij acne zien we mooi resultaat: de serums van Dr K creëren een soort tweede huidlaagje, waardoor je geen wrijving krijgt op de huid en de acne veel rustiger wordt. En bij de anti-aging lijn zien we direct al dat de huid strakker en voller wordt”, aldus Inge.


DIT IS ECHT DE MISSING LINK’ Evelien van der Zee van SkinConcept by Evelien in Brielle werkt sinds januari met Dr K. Ze koos ervoor omdat ze veel klanten heeft die kampen met huidproblemen als zware acne, rosacea en eczeem. “Ik werk met hele mooie producten van Dermaesthetics, onder andere pHformula, maar soms is de huid zó aangedaan dat ze eerst aan de buitenkant gerepareerd moet worden voordat je verder kan. Dr K is daarin echt de missing link. Nu kan ik die sterk aangedane en zwakke barrièrelaag repareren, voordat ik op zoek ga naar een kuur op maat.” De milde peeling in de DrK-behandeling gaat wel dieper de huid in, maar niet dieper dan de stekellaag, vertelt ze. “De werking ervan gaat wél verder, de cel-totcel-communicatie wordt gestimuleerd. Je kunt die peeling heel mooi opbouwen, laagje voor laagje, net wat de huid aankan. Na het verwijderen breng je een probiotische gel aan en dan zie je die huid mooi herstellen. De huid komt tot rust en krijgt gelijk een vochtboost.” Ze vertelt over een klant die Prednison gebruikte tegen eczeem, maar daar in maart mee moest stoppen. “Zij is consequent Dr K verder gaan gebruiken en tot de dag van vandaag heeft ze geen Prednison meer geslikt”, aldus Evelien.

 

Publicatie ESTHÉ

Geschreven door Marije Wever
Toegevoegd op 13 januari 2021
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print