Dermaesthetics Blog

Ons huidmicrobioom, wat doet het en hoe houden we het gezond?

Op onze huid leven maar liefst miljarden bacteriën, algen en schimmels, dit wordt ook wel ons huidmicrobioom genoemd. Deze bacteriën, algen en schimmels kun je niet met het blote oog waarnemen, maar zijn wel allesbepalend voor onze huidconditie. Wanneer deze niet in balans zijn of geheel afwezig, kunnen ze namelijk diverse huidproblemen veroorzaken zoals eczeem, acne, rosacea, hyperpigmentatie en zelfs vroegtijdige veroudering.

Dit komt doordat ons huidmicrobioom er namelijk voor zorgt dat schadelijke stoffen van buitenaf worden tegengehouden. Als er geen flora meer op onze huid aanwezig zou zijn, creëert dit een continue ontstekingsreactie en verslechtert onze huidbarrière. Dat moeten we natuurlijk voorkomen door ons huidmicrobioom de juiste voeding te geven. Die voeding noemen we prebiotica en wordt een steeds belangrijker component in huidverzorgingsproducten. De producten van Dr K bevatten deze prebiotica. Hiermee worden onze microben gevoed, worden ze sterker en vormen ze als het ware een beschermend schild op onze huid. Daarnaast zorgen de producten ook voor een optimale balans tussen alle soorten microben op onze huid, zodat huidproblemen effectief opgelost en voorkomen kunnen worden.

Natuur
Vroeger toen de moderne westerse wereld nog niet bestond en wij een waren met de natuur bestonden huidproblemen zoals allergieën, eczeem, acne en rosacea nog niet. Maar waarom niet eigenlijk? De enorme verstedelijking die gepaard ging met de industriële revolutie in de 18e eeuw was een keerpunt in de relatie van ons als mens met onze omgeving, waardoor interactie met de natuur afnam. Dit belangrijke moment was ook een relevante trigger voor de prevalentie van inflammatoire huidaandoeningen. Uit dit bewijs kan worden opgemaakt dat wanneer er minder interactie is met en blootstelling is aan de natuur, er een verhoogd risico is op het ontstaan van huidproblemen. Onderzoek heeft aangetoond dat de bacteriële diversiteit op de huid van onze voorouders tweemaal zo groot was als die van ons als moderne, verstedelijkte mensen. De huiden van onze voorouders hadden een rijke flora van microben, vitamines en aminozuren, wat geassocieerd wordt met een gezonde en sterke huid. Onze huidige moderne levensstijl kan de microbiotica-rijkdom verminderen, waardoor deze gevoeliger wordt. Dit houdt ook in dat onze huidverzorging opnieuw moet aansluiten bij de oorsprong, om zo onze beschermende eigenschappen van de huid te herstellen.

Filosofie
Dr K Dermal Health Care is ontwikkeld door Dr. Juanita Kilian, een Zuid-Afrikaanse apotheker met een master in dermaceutische productontwikkeling. Zij heeft een ongelooflijke passie voor de huid en merkte dat er de laatste jaren een flinke toename is van het aantal reactieve huiden. Er zijn nog niet veel merken op de markt die producten en behandelingen aanbieden om deze huiden weer in een optimale balans te krijgen en eczeem, acne en rosacea te verhelpen met pre-, post- en probiotica. Met de nieuwste ontwikkelingen van Dr K Dermal Health Care is deze mogelijkheid er nu wel!

Dr K werkt, in tegenstelling tot veel andere merken, aan het huidoppervlak: ons huidmicrobioom. En dus ‘van binnen naar buiten’. Door onze huidbarrière te herstellen en te versterken verbeteren we de huid. Op deze manier worden huidproblemen aangepakt, ziet de huid er gezonder uit en is de huid beter in staat om schadelijke stoffen van buitenaf te weren. Ondanks dat er aan de oppervlakte van onze huid wordt gewerkt, worden er ook zeker signalen afgegeven aan de diepere huidlagen, waardoor de keratinocyten actiever en gezonder worden. Dit is alleen niet het hoofddoel.

Pre-, pro- en postbiotica
Pre-, pro- en postbiotica zijn voor velen nog lastige termen, want wat is en doet het nou eigenlijk en wat zijn de verschillen? Vooral de verschillen tussen pre-, post- en probiotica zijn erg belangrijk, omdat we natuurlijk moeten kijken welke we van deze op de huid willen gebruiken. Prebiotica is de voeding voor onze microben, ofwel de levende organismen in ons huidmicrobioom. Ze verhogen de groei van nuttige bacteriën met ontstekingsremmende eigenschappen, waardoor de goede bacteriën zich beter hechten aan de keratinocyten dan schadelijke stoffen, voor een juiste balans van onder andere lipiden, aminozuren en vitaminen. Als gevolg hiervan zal de huid de microbiotica zelf gaan reguleren, waardoor er een totale balans ontstaat en de huid verbetert.

Probiotica, denk hierbij bijvoorbeeld aan Yakult, zijn de levende bacteriën. Hierbij is het van belang dat het ‘verse’ bacteriën zijn, wat ervoor zorgt dat producten vaak maar 6 maanden na productie houdbaar zijn. Ook is het lastig om te beslissen hoeveel we nu van deze levende bacteriën nodig hebben, omdat we niet weten wat er al aanwezig is op de huid. Kortom, bij gebruik van probiotica is er een kans dat de huid uit balans raakt doordat er teveel of te weinig van bepaalde soorten bacteriën op de huid worden aangebracht. Gelukkig werkt Dr K Dermal Health Care daarom ook met name alleen met prebiotica, maar dan wel met een probiotisch effect.

Als laatste postbiotica. Dit zijn de afvalstoffen van de bacteriën en hebben een centrale functie binnen ons immuunsysteem van de huid en bieden ontstekingsremmende voordelen vanwege de antimicrobiële activiteit.

Er zijn de afgelopen jaren vele onderzoeken gedaan naar ons huidmicrobioom. Door deze onderzoeken ontwikkelt het team van Dr K Dermal Health Care zich steeds meer en zullen er ook steeds meer producten uitgebracht worden om het huidmicrobioom in balans te brengen en huidproblemen aan te pakken. De wereld om ons heen verandert, onze producten en behandelingen moeten daar dan ook steeds op blijven op aansluiten.

 

Publicatie: No Nonsense Beauty

Geschreven door Ahmet Turkkani
Toegevoegd op 24 maart 2021
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print