Dermaesthetics Blog

UV-straling is een FRENEMY

De zomer is weer in volle gang en dat betekent: SPF! Waarom is dit zo belangrijk, wat doet UV-straling eigenlijk precies en wat betekent dat nou voor onze huid op langere termijn? Dr K kan met haar zonbeschermingsproducten onze huid zowel beschermen als verbeteren tegelijkertijd! Hoe? Lees dan snel verder!

Wat is UV-straling en welke voor- en nadelen heeft het voor onze huid?

UV-straling is de afkorting voor ultraviolette straling en omvat 3 verschillende soorten straling:

  • UV-A: dringt diep door in onze huid en wordt zo goed als niet tegengehouden door de ozonlaag
  • UV-B: biedt een natuurlijke bescherming tegen schadelijke effecten van de zon door onze huid te bruinen en dikker te maken. Echter komt er maar een klein deel hiervan door de ozonlaag op aarde. Daarnaast is UV-B belangrijk voor de natuurlijke weerbaarheid van de huid, terwijl een overdosis in een korte tijd de huid weer kan verbranden.
  • UV-C: deze straling komt normaliter niet door de ozonlaag heen, dus hier hoeven we ons minder zorgen om te maken, alhoewel het gat in de ozonlaag wel zorgt voor meer UV-C op aarde.

De UV-A en UV-B stralen zijn de varianten waar we ons goed tegen moeten beschermen aangezien deze onze huid kunnen schaden. Om het wat makkelijker en begrijpelijker te maken: de A in UV-A staat voor ‘’ageing’’ en de B in UV-B staat voor ‘’burning’’. Dit houdt in dat UV-A onze huid aantast, waardoor veroudering eerder zichtbaar wordt. UV-B zorgt voor onze mooie bruine tint, maar te veel hiervan zorgt voor verbranding wat op den duur schade geeft aan onze huid, zoals bijvoorbeeld pigmentvlekken.

Melatonine1-705x523Naast deze kennis over UV- stralen wordt er ook steeds meer bekend over IR (infraroodstraling) en HEV (blauw licht). Ook deze soorten hebben bijna altijd nadelige effecten op onze huid.

HEV (High Energy Visible Light) is het blauwe licht dat uit onze beeldschermen komt en zit eveneens in daglicht en LED-licht. Het heeft een korte golflengte en geeft veel energie af. Hoe HEV stralen invloed hebben op ons lichaam en specifiek op onze huid lees je verderop in dit artikel.

Infrarood (IR) kennen we allemaal wel van de infrarood cabines in de sauna: het verwarmt heerlijk je spieren na een goede work-out of bij blessures. Hoewel infraroodstraling fijn aanvoelt voor ons lichaam, is het niet altijd even gezond voor onze huid. Infrarood licht maakt meer MMP-1 enzymen aan (matrix metallo proteïnasen). Deze specifieke enzymen breken collageen af en dat willen we natuurlijk niet. Minder collageen resulteert immers in meer rimpels, en dat is een no go. Hierdoor zijn antioxidanten in huidverzorgingsproducten onmisbaar: onze huid wordt dankzij deze cel beschermers optimaal beschermt tegen beschadigingen, zoals door bijvoorbeeld licht. Dat is dan ook de reden dat een goed anti-ageing product altijd antioxidanten bevat.

Exclusive Mockups for Branding and Packaging DesignDr K heeft hier uiteraard rekening mee gehouden en heeft een uniek duo ontwikkeld: Dr K Repair & Protect Day & Night Shield. Deze twee producten zijn een must-have voor iedereen die optimale huidverbetering en bescherming wil tegen alle bovengenoemde stralingen, waarbij de beleving van skincare centraal staat.

Dr K Repair & Protect Day en Night Shield

Dr K Repair & Protect Day en Night Shield zijn beide unieke producten. Waarom?

Toenemende vervuiling is een wereldwijd issue, voornamelijk in industriële en stedelijke gebieden. Dr K Repair & Protect Day Shield creëert een ‘breathable’ schild op de huid die vervuilende stoffen en oxidatieve stress overdag afweert, terwijl de huid niet afgesloten wordt.

Bovendien neemt naarmate je ouder wordt de aanmaak van vitamine D en zijn specifieke receptoren in de huid af en in combinatie met minder blootstelling aan de zon verzwakt onze huidbarrière. Dr K Repair & Protect Day Shield repareert en beschermt de huidbarrière, maar biedt eveneens bescherming tegen alle varianten van straling zoals UV-straling, IR en HEV. Het product bevat geavanceerde technologieën en actieve ingrediënten die rekening houden met de oxytocine aanmaak in de huid en hebben invloed op de verjonging van de cellen. Hierdoor is de huid in staat om algeheel beter te functioneren. Dit komt voornamelijk door het unieke ingrediënt Cannabis Sativa – vrij van THC en CBD, maar ook door Cichorei Wortelextract.

Dr K Repair & Protect Night Shield biedt dezelfde voordelen als de Dr K Repair & Protect Day Shield, echter zorgt dit product ook voor een verbeterde melatonineaanmaak a.k.a. slaap wondermiddel door Gardenia Jasminoïdes Fruit Extract. Niet alleen heeft melatonine een gunstig effect op je nachtrust, maar is daarnaast ook een krachtige antioxidant en anti-ageing ingrediënt.

We kunnen niet meer zonder onze smartphone, series op Netflix, we kijken uren naar een computerscherm tijdens het gamen of op ons werk. Het is natuurlijk een mythe dat we vierkante ogen krijgen van al het staren naar onze elektronica, maar het blauwe licht die van onze schermen komt heeft wel degelijk nadelige effecten op ons lichaam. Vooral je huid krijgt er flink van te verduren.

huid-1030x582Maar wat gebeurt er dan eigenlijk als we worden blootgesteld aan blauw licht (HEV)? Bij blootstelling aan blauw licht wordt het ritme van onze melatonineproductie verstoord. Resultaat: vroegtijdige huidveroudering, verlies van onze antioxidante bescherming en schade aan mitochondriën – de energiefabriekjes van onze cellen. Dit creëert een soort vicieuze cirkel van vroegtijdige huidveroudering: herhaaldelijke blootstelling aan externe factoren zorgt ervoor dat onze huid niet meer in staat is om te herstellen tijdens de rustfase van ons lichaam. Het beschermen van onze huid tegen afbraak van melatonine is dus een belangrijke factor geworden voor zowel ons welzijn als ‘’well-ageing’’.

Beide producten bieden ook een ‘’anti-pollution shield’’. Dit legt een filmlaagje op de huid en zorgt ervoor dat schadelijke stoffen van buitenaf zich niet kunnen hechten aan de huid. Hiermee voorkomen we DNA-schade, verbetert de elasticiteit, verminderen fijne lijntjes en wordt de levensduur van onze cellen verlengt. Deze producten mogen dus niet ontbreken in je dagelijkse routine!

 

 

Publicatie: No Nonsense Beauty

Geschreven door Ahmet Turkkani
Toegevoegd op 15 juli 2021
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print