Dermaesthetics Blog

VOEDSEL VOOR DE MICROBEN

Ongeveer 1 miljoen tot 1 miljard bacteriën bewonen onze huid – per cm2. Ze wonen doorgaans vreedzaam samen met schimmels, gisten, parasieten en virussen. We weten steeds beter hoe belangrijk een evenwichtig huidmicrobioom is voor een gezonde huid en hoe pre- en probiotica daar hun rol in spelen. Dr. K Dermal Health Care koos heel bewust voor een prebiotische aanpak van huidproblemen, voor een probiotische werking. Ofwel: als je de micro-organismen op onze huid voorziet van het juiste voedsel, ontstaat vanzelf een gezonde balans, aldus oprichter dr. Juanita Kilian: “Wij stellen de huid in staat haar eigen ideale microbiële inhoud en diversiteit te produceren.”

Vanuit welke visie heb je je eigen merk ontwikkeld? “Ik was al twintig jaar bezig met productontwikkeling voor andere merken en ik realiseerde me in die tijd dat inflammatie een enorm probleem is. Ik vond dat we een nieuw tijdperk voor huidverzorging moesten creëren, waarin we dit voortdurende probleem van inflammatie – vaak veroorzaakt notabene door de producten die we voor onze huid gebruiken – aanpakken. Ik besloot om zelf een merk te lanceren dat niet alleen het effect van de inflammatie behandelt, maar het orgaan – in dit geval onze huid – zelf gebruikt om de betreffende schade te genezen en om ontstekingsreacties zoveel mogelijk te voorkomen. Ik wilde een merk creëren dat niet zozeer over schoonheid gaat, als wel over gezondheid en welzijn van de huid. De uitstraling van een huid is de reflectie van haar staat van welzijn. Vijftien jaar geleden begon ik met de ontwikkeling van Dr. K Dermal Health Care, maar pas in juli 2019 kwam het op de markt.”

WAT ZIJN PREBIOTICA?
De meeste prebiotica zijn koolhydraten. Ze stimuleren de groei van ‘goede’ micro-organismen en worden gewonnen uit planten, eiwitten, vetten en oligo- of polysacchariden. Denk aan inuline, sorbitol, fructose en alfa-glucaan oligosaccharide.

Wat is de filosofie van Dr. K Dermal Health Care? “Dr. K Dermal Health Care is een wetenschappelijk onderbouwd dermatologisch pre- en probiotisch huidvernieuwingssysteem. Het is ontworpen om inflammatoire aandoeningen in de huid te reguleren en de gezondheid van de huid te verbeteren op alle aspecten: van de basale cellagen tot de huidmicrobiota. Continu wetenschappelijk onderzoek en de anatomie van de huid als vitaal orgaan vormen onze passie. Van daaruit behandelen we met succes aandoeningen als huidveroudering, hyperpigmentatie, acne, eczeem en chronische roodheid. Onze innovatieve dermaceutische toepassingen zijn anders dan al het andere dat je ziet op de professionele huidverzorgingsmarkt. Ze bieden huidspecialisten de ideale kans om de best mogelijke resultaten te bereiken – op basis van een superieure huidgezondheid.”

Waarom is het zo belangrijk voor onze huid om met prebiotica te werken? “Onze moderne stedelijke levensstijl biedt ons huidmicrobioom geen ideale omgeving om balans en diversiteit van micro-organismen te creëren. Vanwege de lage microbiële diversiteit – hoe diverser hoe beter! – raakt het microbioom uit balans, waardoor er inflammatie ontstaat in de huid. Deze inflammatie breekt collageen af, wat vroegtijdige huidveroudering veroorzaakt. Langdurige blootstelling aan deze inflammatie leidt tot
huidaandoeningen als eczeem en rosacea.”

Waarin onderscheidt Dr. K Dermal Health Care zich? “Dr. K Dermal Health Care voorziet het huidmicrobioom van de nodige bouwstenen om een eigen evenwichtig microbioom te creëren en een goede bacteriële diversiteit te ontwikkelen. Die bouwstenen zijn de prebiotica. Wij hebben ervoor gekozen om niet met levende bacteriën ofwel probiotica te werken, omdat ik geloof dat het aanvullen van de huid met levende bacteriën een microbiële verstoring kan veroorzaken.

De inhoud van het microbioom verschilt van persoon tot persoon. Wanneer je het aanvult met een specifieke bacterie die je microbioom misschien niet nodig heeft, zal dit een verstoring veroorzaken en daarmee indirect ook inflammatie. Dit leidt op den duur weer tot het ontstaan van huidaandoeningen.”

Waarom is het beter om een huidprobleem te behandelen met prebiotica in plaats van reguliere werkstoffen zonder biotica? “Twee redenen. Onderzoek heeft aangetoond dat hoe meer moleculen je aan het huidoppervlak toevoegt en hoe hoger de concentratie van deze moleculen, hoe meer verstoring van het microbioom je veroorzaakt. Doordat de huid harder moet werken om al deze moleculen te metaboliseren, volgt er een piek in inflammatie. Om deze ontstekingsreacties te voorkomen, is de Dr. K-benadering van onze formuleringen: kleinere INCI = minder moleculen = minder microbioomverstoring = minder inflammatie = stralende en gezondere huid. Ten tweede: prebiotica gebruiken voor een probiotisch effect, betekent dat we de huid voorzien van bouwstenen om haar eigen ideale microbiële inhoud en diversiteit te produceren. Als we kijken naar mensen die heel dicht bij de natuur leven, zien we dat zij geen huidaandoeningen kennen zoals stedelingen in een geïndustrialiseerde wereld. Dit komt doordat hun huid normale functies behoudt dankzij een evenwichtig microbioom dat niet wordt aangetast door een bepaalde omgeving of levensstijl. Dit betekent dat de huid in staat is om op deze manier te functioneren, we hoeven alleen de functies te activeren die onze moderne levensstijl gedeactiveerd heeft.”

Waarom adviseer je Dr. K Dermal Health Care juist ook aan mensen met kanker? “De producten van Dr. K Dermal Health Care zijn uitstekend te gebruiken bij cliënten die kanker hebben of hebben gehad. De meesten van deze patiënten hebben chemo of bestraling en deze behandelingen vernietigen de balans en diversiteit van het huidmicrobioom volledig. Vaak worstelen ze dus met gevoelige en eczematische huiden, als gevolg van de hoge inflammatieniveaus vanwege een ongezond huidmicrobioom. Dr. K Dermal Health Care reguleert die inflammatie in de huid door het microbioomgehalte en diversiteit te herstellen en in evenwicht te brengen.”

PHOTO-2021-08-04-12-27-01Vertel eens over de nieuwe lancering? “Binnenkort introduceren we het cellREVERSEassortiment. Dit is een meer medisch-esthetische range. Het gebied van geavanceerde of alternatieve geneeskundige producten evolueert steeds verder en ik wilde een assortiment ontwikkelen die deze trend volgt – voorkomen is beter dan genezen. Alle producten blijven precies hetzelfde maar dan aangevuld met een unieke en wetenschappelijk onderbouwde mix van alle vijf nucleotiden – dit zijn de bouwstenen van ons lichaam. Deze nucleotiden herstellen DNA-schade en verbeteren de huid op cellulair niveau. De prebiotische werking zal dus de inflammatie in de huid aanpakken, terwijl nucleotiden onze huid zullen beschermen, behouden en verbeteren.”

OVER DR. JUANITA KILIAN
Dr. Juanita Kilian is opgeleid als apotheker aan de University of North West, Zuid-Afrika, waarna ze haar master in Dermaceutical Product Development en doctoraat in Transdermal Delivery Technology behaalde aan de School of Pharmacy van University London. Ze hield zich daar bezig met de studie van transdermale deliverysystemen en deed unieke ontdekkingen op het gebied van formulering – ontdekkingen die een grote invloed hebben gehad op de ontwikkeling van het productassortiment van Dr. K Dermal Health Care. Juanita is ook onderzoeker en auteur van educatieve materialen die in meer dan 25 landen worden gebruikt. Gedurende haar carrière werkte Juanita veel in Zuid-Afrika, Afrika, het Verenigd Koninkrijk, Scandinavië, de VAE, Rusland en verschillende delen van Europa. Ze raakte vertrouwd met de nieuwste technologieën en met de dermaceutische chemische kennis, waardoor ze een hartstochtelijke interesse kreeg in de ontwikkeling van effectieve huidverzorgingstherapieën. Ze werkt samen met verschillende internationaal gerenommeerde dermatologen, plastische en esthetische chirurgen. Tegenwoordig is Juanita gevestigd in Pretoria, Zuid-Afrika. Ze is directeur van CosmoPharm Product Design en oprichter en ontwikkelaar van Dr. K Dermal Health Care.

 

Publicatie ESTHÉ

 

 

Geschreven door Dermaesthetics
Toegevoegd op 10 oktober 2021
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print