Dermaesthetics Blog

“SPF-gebruik, levensgevaarlijk!”

Onze huid-expert Frieke Koopmans windt zich enorm op over de gevaarlijke trend van ‘niet smeren’ in de zon.

Het zal jullie de laatste tijd niet ontgaan zijn, influencers en modellen die beweren dat er geen zonnebrandcrème gesmeerd hoeft te worden, “want het is kankerverwekkend”. Als ik dat hoor, gaat mijn haar overeind staan! De generatie die nu huidkanker heeft, zijn de kinderen die vroeger niet of nauwelijks ingesmeerd werden. Met de kennis van nu kunnen we toch niet weer dezelfde fout maken! 

Kankerverwekkend

Is zonnebrandcrème smeren dan echt kankerverwekkend? In het verleden zijn er onderzoeken gedaan naar bepaalde chemische filters in zonnebrand, waarvan gedacht werd dat ze kankerverwekkend zouden kunnen zijn. Daar is uitgebreid onderzoek naar gedaan en zolang je je zonnebrandcrème niet opdrinkt, is dit niet het geval. Het risico op huidkanker bij niet smeren is wél heel groot! Met 70.000 nieuwe gevallen van huidkanker per jaar is dit een serieus probleem. Voor ons als beautyprofessionals de taak voor de juiste voorlichting.

Ideaalbeeld 

Vroeger was in Europa een blanke huid het ideaalbeeld, dan werkte je niet op het land. Hoe blanker, hoe mooier. In de jaren daarna is dit ideaalbeeld totaal veranderd, een bruine huid ziet er gezond en sexy uit. Als we deze bruine teint niet mooi zouden vinden, was dit probleem vast niet zo groot!

Huidkanker onderschat 

Dagelijks merk ik dat huidkanker wordt onderschat, mensen associëren het niet met potentieel overlijden! Laatst nog had ik een gesprek met de juf van de basisschool van mijn kinderen over het schoolreisje naar een buitenspeeltuin. Mijn vraag was, wie smeert ze vanmiddag nogmaals in – want natuurlijk had ik ze voordat ze van huis weggingen ingesmeerd met zonnebrandcrème. Haar antwoord was: we kunnen ze niet allemaal insmeren, dus we proberen in de schaduw te blijven. Maar ook in de schaduw kan je verbranden. Dit komt door de weerkaatsing van UV-straling. De meeste mensen weten wel dat water UV-straling weerkaatst, maar dit is ook het geval bij zand bijvoorbeeld.

Photoageing

In ons vak speelt UV-bescherming natuurlijk ook een grote rol. 90% van de huidveroudering komt door UV-straling. Deze huidveroudering begint meestal tussen ons 20ste en 30ste levensjaar. Zonlicht bestaat uit een groot spectrum. UV-C- straling raakt de aardoppervlakte niet, UV-A en UV-B-straling wel. UV-B-straling komt voornamelijk in de epidermis, UV-A-straling voornamelijk in de dermis. Wat doet die straling in de huid? Aan de buitenkant van de huid zien we een toename van rimpels, pigmentvlekken, teleangiëctastieën en grovere poriën. Aan de binnenkant van de huid zien we onder andere veroudering door verlies van elastine en collageen.

Dweilen met de kraan open

Goede huidverzorging begint naast een goede reiniger met het dagelijks gebruik van een SPF. Als je de UV-straling niet zoveel mogelijk tegenhoudt, ben je aan het dweilen met de kraan open. Kortom, je beste anti-aging crème is een zonnebrandcrème.

Tips/weetjes: 

  • Onze huid veroudert ook achter glas. Van UV-A-straling komt 50% door glas (geen huidverbranding, maar wel huidveroudering).
  • Ook in de schaduw en onder de parasol kan je verbranden, dus ook dan bijsmeren!
  • Let op de zonkracht. De zonkracht kan op een koele zonnige dag hoger zijn dan op een warmere bewolkte dag in het jaar. De zonkracht of UV-index wordt tegenwoordig vaak genoemd bij het weerbericht.
  • De kans op een melanoom neemt met wel 75% toe wanneer je voor je dertigste levensjaar regelmatig onder de zonnebank gaat.
  • Chemische zonnefilters zijn beter bij hyperpigmentatiestoornissen, omdat ze een hogere UVA-bescherming bieden.

 

Publicatie ESTHÉ Online

Geschreven door Dermaesthetics
Toegevoegd op 8 juni 2022
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print