Dermaesthetics Blog

EEN LESJE RETINOL: “KRACHTIGER IS NIET PER SE ALTIJD BETER”

Veel merken maken dankbaar gebruik van de power van vitamine A voor de huid. Het is een echte alleskunner als het gaat om acne, fijne lijntjes en pigmentvlekken – maar dan wel in de juiste vorm en op de juiste wijze afgeleverd in de huid. Veel merken van Dermaesthetics maken gebruik van vitamine A, maar twee merken springen eruit als het gaat om de unieke afleversystemen: PCA Skin en pHformula. Frieke Koopmans, huidtherapeut en trainer, geeft ons een lesje vitamine A en wat de verschillende verschijningsvormen – zoals retinol, retinaldehyde en retinoïnezuur – doen. En wat is er zo bijzonder aan de afleversystemen van PCA Skin en pHformula?

Om bij het begin te beginnen Frieke, wat is vitamine A ook weer? Frieke: “Vitamine A is een van de belangrijkste vitamines voor de huid en een echte alleskunner. Vitamine A kan in verschillende afgeleide vormen voorkomen zoals retinol – dit is de meest voorkomende vorm in producten – retinaldehyde en retinoïnezuur. Naast deze vormen zijn er ook nog tal van andere derivaten(1). Wat belangrijk is om te weten, is dat ons eigen lichaam niet zelf retinol kan aanmaken, dat moet je van buitenaf aanleveren. In dit geval dus met producten die retinol bevatten of voeding die rijk is aan vitamine A.

Hoe zit dat precies met die verschillende vormen? Frieke: “Retinoïnezuur is de krachtigste variant, maar omdat het als medicijn geregistreerd staat, mag het alleen door huisartsen en dermatologen worden voorgeschreven. Je moet de verschillende retinoïdevormen eigenlijk zien als een soort schakeltjes, waarbij de een wat effectiever is dan de andere. Dat heeft er vooral mee te maken hoe vaak ze moeten veranderen tot retinoïnezuur – alleen deze variant kan namelijk door de huid worden opgenomen. Dit omzettingsproces is erg ingewikkeld. Daarbij spelen de keratinocyten een grote rol: deze zetten de indirecte vormen van vitamine A – retinol, retinaldehyde en retinylesters – om in het effectieve retinoïnezuur. Stel het je voor als een stapeltoren: retinylesters worden omgezet in retinol, retinol wordt omgezet in retinaldehyde en retinaldehyde wordt omgezet in retinoïnezuur. Bij retinaldehyde hoef je dus maar één blokje van de toren te halen = 1 keer omzetten, voor retinol twee blokjes = 2 keer omzetten (eerst in retinaldehyde en daarna retinoïnezuur) en bij retinylesters haal je er drie blokjes af. De vormen die onderaan staan, zijn minder effectief. Je hebt dus een hogere concentratie retinol, retinaldehyde of retinylesters nodig om hetzelfde effect als retinoïnezuur te krijgen. Deze vormen geven echter wel minder bijwerkingen als irritatie, roodheid en schilfering dan retinoïnezuur. Krachtiger is dus niet per se altijd beter. Gelukkig zijn er manieren om de kracht van de retinoïdevormen te behouden én de bijwerkingen te minimaliseren, door bijvoorbeeld inkapseling en andere afleversystemen.”

Wat zijn eigenlijk de voordelen van retinol in de huid? Frieke: “Retinol is een gouden ingrediënt voor het behandelen van huidproblemen en een must-have in je huidverzorgingsroutine vanaf je 25e. Retinol stimuleert diverse processen in onze huid waaronder de celcommunicatie: het ingrediënt geeft onze cellen als het ware een schop onder de kont dat ze moeten gaan werken en zich gezond moeten gaan gedragen(2). Daarnaast fungeert retinol als antioxidant: het neutraliseert de vrije radicalen die onze huid beschadigen en collageen afbreken. Doordat retinol onze cellen aan het werk zet, vermindert het de afbraakprocessen en verbetert het de aanmaak van collageen en elastine. Hierdoor verbetert de huidstructuur, verminderen fijne lijntjes en rimpels en verhelderen pigmentvlekken. Deze voordelen moet je overigens wel onderverdelen in korte- en lange-termijn-voordelen. Onze huidvernieuwingscyclus duurt gemiddeld 28 dagen en naarmate we ouder worden vertraagt dit proces. We moeten meerdere cycli doorlopen, willen we de langetermijnvoordelen ervaren. Op korte termijn – binnen een periode van tien weken – kun je merken dat de poriestructuur verfijnd is; de huid is zuiverder, heeft een heldere uitstraling en een betere doorbloeding. Op de lange termijn, vanaf minimaal drie maanden, zien we dat de huid er voller uitziet, minder zichtbare pigmentvlekken en rimpels heeft en elastisch is. De huid verkeert in een algehele gezonde conditie. Deze voordelen kun je dus niet ‘zomaar even’ bereiken en zien er bovendien op iedere huid weer net wat anders uit.”

Wat is de rol van afleversystemen? Frieke: “Hoewel de werking en kracht van retinol voor een deel afhangen van het percentage dat je gebruikt, is het ook belangrijk om met afleversystemen te werken. Deze zorgen er in de eerste plaats voor dat ingrediënten op de juiste plaats in de huid komen, de werking en kracht ervan intact blijven en dat eventuele bijwerkingen minimaal blijven. Binnen de verschillende afleversystemen kun je echter een groot onderscheid maken in effectiviteit. Er bestaan meerdere technieken als basis voor inkapseling, zoals cyclodextrines, liposomen of oleosomen. Een ingekapseld ingrediënt komt pas vrij bij contact met de huid. Zo krijg je grote hoeveelheden op de

bovenste huidlaag en moet je er maar op vertrouwen dat de huid zoveel mogelijk van het ingrediënt zal absorberen. Veel merken van Dermaesthetics maken gebruik van retinol in hun producten, maar twee merken springen eruit als het gaat om de unieke afleversystemen. PCA Skin maakt gebruik van een OmniSome-delivery-system om formules krachtig te maken. Dit afleversysteem kapselt de ingrediënten, waaronder retinol, in lagen in – net zoals bij een ui. In plaats van de inkapseling volledig te verbreken bij contact met

‘De voordelen kun je niet
‘zomaar even’ bereiken’

de huid, verloopt de afgifte in fasen. Er komt een eerste gedeelte vrij bij het aanbrengen en terwijl de huid het product opneemt, dringt de OmniSome in de diepere huidlagen. Daar valt OmniSome geleidelijk uiteen en komt er retinol vrij. Hierdoor duren de afgifte en werkzaamheid maar liefst tien uur. Voordelen hiervan zijn onder meer een verminderde irritatie: dat betekent dat de klant een product vaker gebruikt, wat weer leidt tot krachtigere resultaten. Ook pHformula maakt gebruik van een eigen, nieuw ontwikkeld afleversysteem, namelijk het PHDVC. Deze formulering stimuleert de activiteit van diverse ingrediënten, maar is ook in staat om negatieve bijverschijnselen te voorkomen – terwijl je de maximale effectiviteit behoudt. Het PH-DVC-afleversysteem bestaat uit drie verschillende onderdelen en is zowel hydrofiel als hydrofoob. Hierdoor is het in staat om een gelijkmatige opname te realiseren en om door het celmembraan opgenomen te worden, terwijl een extra zuurstofdrager genezing stimuleert en de barrièrefunctie versterkt.”

Publicatie ESTHÉ

Geschreven door Dermaesthetics
Toegevoegd op 17 november 2022
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print