Dermaesthetics Blog

DE ONMISBARE NUCLEOTIDEN

Exfoliëren, exfoliëren… maar wat is de kwaliteit van de nieuwe cel? Onze huidtherapeut Frieke Koopmans legt uit dat elk zuur zijn eigen voordelen heeft.

In de praktijk werken wij dagelijks op celvernieuwing met zuren. En zoals wij aangeven tijdens onze trainingen: zuren exfoliëren en stimuleren. Elke zuur met zijn eigen unieke voordelen.

Dagelijks ontdoet de huid zich op natuurlijke wijze van dode huidcellen. Door een huidaandoening, genetica, zonschade, een droge of vette huid kan dit natuurlijke proces verstoord of vertraagd worden. De gevolgen hiervan zijn een doffe, droge of schilferige huid, verstopte poriën, puistjes, gerstekorrels (milia) of een oneffen teint. Daarom gebruiken wij in de praktijk, maar natuurlijk ook voor homecare, exfolianten. Een exfoliant helpt om het natuurlijke proces weer in balans te brengen. Als je dode huidcellen (op milde wijze) verwijdert, kun je daarmee verstopte poriën en puistjes tegengaan, rimpels minder diep maken en zelfs met een droge huid afrekenen. Zo zie je er direct jonger uit.

Dit is natuurlijk niks nieuws en dit doen we al eeuwen lang. Cleopatra stond zelfs al bekend om haar melk-baden en voedende maskers van o.a. melkzuur. Maar als wij ervoor kunnen zorgen dat cellen zich sneller kunnen delen, moeten we dan ook niet kijken naar de kwaliteit van de nieuwe cellen die geproduceerd worden? Zo kunnen we huidverbetering, maar ook onze algehele gezondheid naar een nieuw niveau tillen!

“Om een perfecte kopie te maken van een cel hebben we nucleotiden nodig”

In ons lichaam vindt dagelijks enorm veel celdeling plaats. Je lichaam bestaat uit zo’n 300 verschillende celtypen die allemaal een andere levensduur hebben. Sommige cellen leven slechts een aantal uren of 2 tot 3 dagen, terwijl andere cellen 4 maanden of zelfs 8 tot 10 jaar leven. Om een perfecte kopie te maken van een cel hebben we nucleotiden nodig. Nucleotiden vormen het meest basale genetische materiaal dat in de  kern van  een cel wordt gevonden, het is het DNA dat de blauwdruk vormt van al het leven. Nucleotiden zijn de belangrijkste structurele componenten die de basis vormen van dat DNA. Daarom worden nucleotiden vaak  de  “bouwstenen van het  leven” genoemd.

Ik beschrijf het vaak als een kopieermachine. Stel je voor dat je in de kopieermachine 5 verschillende kleuren hebt zitten, deze 5 kleuren zijn onze 5 verschillende nucleotiden die we nodig hebben voor onze cellen om goed te kopiëren. Zodra je een kopie wilt maken en alle kleuren zijn aanwezig, dan komt er een perfecte kopie uit rollen. Maar als één of meerdere kleuren op zijn, dan wordt er nog steeds een kopie afgeleverd, maar de kwaliteit daarvan is veel minder. Dit gebeurt ook met onze cellen in onze huid en in ons lichaam, de kwaliteit van onze cellen in de huid en in ons lichaam is minder geworden door tekorten.

Waarom zijn nucleotiden zo belangrijk?

Nucleotiden zijn niet alleen de “bouwstenen van het leven”, maar ze zijn ook betrokken bij bijna alle activiteiten van elke cel. Nucleotiden zijn essentieel voor celregeneratie, de overdracht van energie, de productie van eiwitten en de bemiddeling van hormoonsignalen. De meeste cellen in het lichaam kunnen nucleotiden uit de synthese- en bergingsroute gebruiken, maar andere cellen hebben een continue toevoer van nucleotiden uit voeding nodig.

Te weinig nucleotiden in onze moderne tijd

Onze inname van natuurlijk voorkomende nucleotiden is over het algemeen laag. De typische moderne, snelle levens die we leiden, constante hoge niveaus van stress en beperkte inname via de voeding hebben ertoe geleid dat nucleotide-suppletie een door levensstijl geïnduceerde essentialiteit is geworden. Dieetvereenvoudiging is een term die wordt gebruikt om de vermindering van het nucleotidegehalte van het moderne dieet te beschrijven. Een groot deel van de bevolking consumeert niet langer orgaanvlees, dat de rijkste bron van voedingsnucleotiden is. Groenten en fruit bevatten wel nucleotiden, maar aanzienlijk minder dan dat van orgaanvlees. Het is ook belangrijk om te onthouden dat een zeer gevarieerd dieet er alleen voor zorgt dat het volledige spectrum van alle 5 nucleotiden wordt ingenomen. Dus, hoewel we denken dat ons dieet gevarieerd is, hebben we misschien niet het volledige spectrum van nucleotiden beschikbaar om in de behoeften van ons lichaam te voorzien.

De totale mens

Ik kan zo enthousiast raken van al deze bijzondere ingrediënten in ons vak, er komen steeds mooie ontwikkelingen binnen de huidverbetering bij. Wat opvalt is dat we steeds meer naar de totale mens gaan kijken i.p.v. de huid los te zien en ik denk dat dat voor een langdurig effect ook echt noodzakelijk is.

 

Publicatie ESTHÉ online

Geschreven door Stephanie Pateer
Toegevoegd op 28 juni 2023
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print