Dermaesthetics Blog

Ik zie, ik zie… pigment!

Een ‘zomers probleem’: pigment is zichtbaarder dan anders. Nú voorbereiden en pas in het najaar behandelen, adviseert partner-expert Frieke Koopmans.

De dagen zijn langer en het weer is mooier, dus we zijn allemaal meer buiten. Dat zie je gelijk bij de huidjes in je behandelstoel. Het teveel aan pigment in de huid, wat misschien al wel iets zichtbaar was, is nu nog zichtbaarder geworden! Gelijk behandelen zou je denken, maar toch is de zomer daar niet het ideale seizoen voor.

Ná de zomer is het perfecte moment om te starten met een pigmentkuur om dit onder controle te krijgen, hoe mooi is het dan om in de zomer de huid daarop voor te bereiden!

  • Voorkomen is altijd beter dan genezen, dus smeren met een SPF blijft advies nummer 1. Raad dagelijks een SPF aan met een hoge UVA- en UVB-filter en laat je cliënt zeker geen SPF kopen op vakantie, want niet in alle landen is de wetgeving zo streng als bij ons!
  • Start de cliënt alvast op met huidverbeterende producten met een hoog percentage antioxidanten zoals gluthation en niacinamide. Ook producten met tyrosinaseremmende ingrediënten zoals 4-butylresorcinol of hexylresorcinol kunnen het pigment super onder controle houden van de zomer.
  • Wellicht twijfel je of de huid van je klant een pigmentkuur in het najaar wel aankan? Hoe mooi is het om het microbioom deze zomer dan alvast te versterken, want hoe sterker de huidbarrière na de zomer is, hoe beter je start is met de pigmentkuur, is onze ervaring.

Na de zomer aan de slag met het pigmenttraject

Na de zomer kan je het pigmenttraject starten, maar hoe pak je dit aan? Wat voor een soort hyperpigmentatie is het? Bepaal zoveel mogelijk of de pigmentatie epidermaal of dermaal is. Dit doe je door middel van een stretch-test, waarbij je de huid onder spanning zet en kijkt of de pigmentatie lichter wordt. Als het lichter wordt is het epidermaal, is dit niet het geval dan kan je ervan uitgaan dan het (ook) in de dermis zit.

Er komen steeds meer merken op de markt die een pigmentlijn ontwikkelen. Hierdoor komen er steeds betere oplossingen voor het verhelderen van hyperpigmentatie, maar er zijn maar weinig merken die hierbij ook een stukje dermaal pigment en het herstel van de basaalcellenlaag meepakken.

Ongecontroleerde groei van melanocyten

Daarom kiezen wij in de praktijk een merk dat past bij het soort pigmentprobleem, de ernst ervan, maar ook zeker bij de diepte van het pigment. Meline is een merk waar ik graag mee werk bij dermaal pigment. Het is ontwikkeld als effectief alternatief voor andere, meer invasieve technieken die de huid kunnen beschadigen en voor een reboundeffect en post-inflammatoire hyperpigmentatie kunnen zorgen.

Bovendien biedt het merk een uitgebreidere behandeling in vergelijking met andere methoden die alleen voor correctie zorgen, zoals laser- en IPL-behandelingen. In tegenstelling tot deze behandelingen werken wij hierbij op celniveau, waarop we de kern van de pathologie aanpakken. Door de ongecontroleerde groei van melanocyten te reguleren, kunnen de producten niet alleen donkere vlekken verminderen, maar deze ook effectief voorkomen.

Verbetering kwaliteit en gezondheid van de huid

Om een groter therapeutisch effect te bereiken, zetten wij producten in die we gebruiken bij een specifieke aanpak voor zowel kaukasische huidtypen – fototype I tot III – en etnische huidtypen – fototype IV tot VI. Naast het elimineren van ongeveer 90 tot 95% van de hyperpigmentatie – zoals bewezen in verschillende klinische onderzoeken – verbeteren we de kwaliteit en gezondheid van de huid aanzienlijk. Denk aan het verhelderen van de huid en het verminderen van fijne lijntjes en imperfecties.

Kortom: twee vliegen in een klap. Hier wordt toch elke huidprofessional blij van!

 

Publicatie ESTHÉ online

Geschreven door Stephanie Pateer
Toegevoegd op 14 juli 2023
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print