Rosacea kan in verschillende gradaties voorkomen, voornamelijk gelokaliseerd in het gelaat, van alleen algehele roodheid tot gebroken haarvaatjes, pustels en zelfs verdikte talgklieren op de neus (rhinophyma) wat in Hollandse termen ook wel een ‘’bloemkoolneus’’ wordt genoemd. Niet alleen deze uiterlijke kenmerken kunnen voorkomen, ook fysiek kun je er soms last van hebben door pijn en een branderig gevoel op je huid. Tegenwoordig wordt de diagnose gesteld aan de hand van zowel de uiterlijke als fysieke kenmerken, meer dan aan de hand van indeling in de volgende subtypen of stadia:
- Subtype a: vasculaire / erythemateuze teleangiëctatische rosacea
- Subtype b: papulopustuleuze rosacea
- Subtype c: phymateuze rosacea (rhinophyma)
- Subtype d: oculair
Daarnaast kan rosacea ook een ontzettende deuk geven in je zelfvertrouwen en kwaliteit van leven. Vaak duurt het ook even voordat men een behandeling gaat zoeken, variërend van crèmes en medicijnen tot veranderingen in de levensstijl.
Hoe behandel je rosacea?
De eerste stap bij het behandelen van rosacea is voornamelijk het geven van advies om de specifieke triggers die op jou van toepassing zijn te vermijden. Een algemene huidverzorgingsroutine is ook van belang, zoals een milde reiniger, zonbescherming en een goede moisturizer. De keuze van de behandeling wordt voornamelijk bepaald door de specifieke symptomen die jouw huid vertoont. Het grootste deel richt zich vooral op het verminderen van de ontstekingsreactie en het herstellen van de huidbarrièrefunctie. Soms is het ook noodzakelijk om specifieker op de bloedvaten te werken en in ernstige gevallen zelfs chirurgische ingrepen als er verdikkingen zijn, maar wees gerust, dit komt niet vaak voor. In de wereld van huidverbetering is er veel mogelijk om rosacea te behandelen. Van veel soorten peelings tot lasertherapie.