Dermaesthetics Blog

‘DOOR DE ONGECONTROLEERDE GROEI VAN MELANOCYTEN TE REGULEREN, VOORKOMEN WE DAT HET PIGMENT TERUGKEERT’

Na de zomer kan de huid last hebben van hyperpigmentatie als gevolg van blootstelling aan uv-straling. Maar ook hormonale schommelingen, huidtrauma of het gebruik van bepaalde medicatie kunnen leiden tot de vorming van pigmentvlekken. Het najaar is dan ook dé tijd om pigmentproblemen effectief aan te pakken. Dat kan met de producten en behandelingen van MeLine, een merk dat gespecialiseerd is in alle soorten hyperpigmentatie. Pam Eijkholt is managing director van Dermaesthetics (distributeur van MeLine) en gaat dieper in op dit veel voorkomende huidprobleem.

Hoeveel mensen hebben last van storende pigmentatie? Pam Eijkholt: “Steeds meer mensen hebben last van pigmentvlekken. In Europa heeft 20 procent van de vrouwen ouder dan 25 jaar last van een zekere mate van hyperpigmentatie, die aanzienlijk toeneemt naarmate ze ouder worden. Eén op de drie vrouwen boven de 40 jaar heeft er last van en dat kan oplopen tot 90 procent bij vrouwen ouder dan 50 jaar. Pigment is een lastig te behandelen huidprobleem. Hoe dieper het pigment in de huid zit, hoe moeilijker het is om het pigment effectief te behandelen. Het MeLine behandeltraject is een effectief alternatief voor andere, meer invasieve behandelingen die de huid kunnen beschadigen en tot post-inflammatoire hyperpigmentatie kunnen leiden.”

Wat zijn de oorzaken van hyperpigmentaties? Pam Eijkholt: “Hyperpigmentaties zijn verstoringen in de pigmentaanmaak die kunnen ontstaan als gevolg van blootstelling aan uv-licht, een trauma aan de huid, hormoonschommelingen of medicijngebruik. In de huid maken de melanocyten melanine (pigment) aan om de huid te beschermen. Het pigmentproces begint bij het MSH (melanine stimulerend hormoon) in de hypofyse, dat als eerste het eiwit tyrosine stimuleert. Melanine wordt gemaakt van tyrosine onder invloed van het enzym tyrosinase. Wanneer tyrosinase actief wordt (onder andere door uv-straling), dan verbindt het zich met tyrosine en ontstaat er melanine. Het pigment absorbeert de straling, waardoor het dna in de celkernen beschermd blijft.

De meest voorkomende hyperpigmentaties zijn melasma en lentigines. Melasma zie je vaak op het voorhoofd en de wangen en ontstaat als gevolg van hormonale veranderingen, na medicatie of anticonceptie. Lentigo wordt bijna altijd veroorzaakt door overmatige blootstelling aan uv-straling. De vlekjes komen voornamelijk voor in het gelaat, de borst, handen, armen, schouders en rug. MeLine heeft verschillende producten en behandelingen ontwikkeld die specifiek geformuleerd zijn voor lentigines en melasma.”

Hoe pakt MeLine pigmentproblemen aan? Pam Eijkholt: “MeLine biedt een specifieke aanpak voor zowel kaukasische huidtypen – fototype I tot III – en etnische huidtypen – fototype IV tot VI. Ook voor de delicate gebieden, zoals het oogcontour heeft MeLine een oplossing. Een behandelkuur bestaat uit drie behandelingen: maskerpeeling, microneedling en maskerpeeling, met een interval van 6 tot 8 weken. Eén kuur is niet altijd voldoende om het gewenste eindresultaat te behalen.

 

We richten ons tijdens de behandeling op het blokkeren van het transport van het eiwit tyrosine, dat een belangrijke rol speelt bij de vorming van melanine. Ook richt de behandeling zich op het vernietigen van het enzym tyrosinase in de huid. Verder wordt de rijping van melanosomen (pakketjes pigment) in de huid tegengegaan en wordt de aanmaak van het MSH geremd, een van de belangrijkste aspecten van MeLine. Door de ongecontroleerde groei van melanocyten te reguleren, voorkomt MeLine dat het pigment
terugkeert.”

‘Elke product bevat
een combinatie actieve
ingrediënten in specifieke
concentraties’

Welke ingrediënten spelen daarbij een belangrijke rol? Pam Eijkholt: “De combinatie van thuisproducten en de behandelingen is cruciaal. Elk product bevat een combinatie actieve ingrediënten in specifieke concentraties. Belangrijke ingrediënten die de aanmaak van melanine in de huid tegengaan zijn Glutathion, Azelaic acid, Arbutine en Vitamine A. Preventief zetten we onder meer Glutathion, Vitamine C, Niacinamide, Vitamine A en Tranexaminezuur in. Het identificeren van het type hyperpigmentatie en achterhalen op welke diepte de pigmentatie zich bevindt, vormt de basis van alle pigmentbehandelingen.”

 

Publicatie ESTHÉ

Geschreven door Dermaesthetics
Toegevoegd op 6 november 2024
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print