Dermaesthetics Blog

HEEFT JE HUIDSKLEUR INVLOED OP HYPERPIGMENTATIE?

Blootstelling aan de zon en inflammatie kunnen de vorming van hyperpigmentatie beïnvloeden, wat leidt tot een ongelijkmatige teint. Dit laat je er meestal wat ouder uitzien dat je daadwerkelijk bent, maar speelt je huidkleur écht een rol bij de vorming van deze donkere verkleuringen? Ja dat doet ze zeker! Onze verschillende huidskleuren bevatten diverse hoeveelheden melanine en verschillende verhoudingen van eumelanine en feomelanine die de toon van je kleur bepalen. Hoe donkerder je huidskleur, hoe meer melanine je huid kan produceren en hiermee is er méér kans op hyperpigmentatie dan bij lichtere huidskleuren.

Wat houdt melanine, eumelanine en feomelanine nu in? De kleur van onze huid wordt bepaald door genetische factoren, deze erven we van onze ouders en voorouders. Het pigment dat deze prachtige kleuren aan onze huid, haar en ogen geeft wordt melanine genoemd. In de huid wordt deze melanine geproduceerd door gespecialiseerde cellen die melanocyten heten. De belangrijkste rol van melanine is het absorberen en verstrooien van UV-straling. Daarom verhogen onze melanocyten de melanineproductie wanneer ze worden blootgesteld aan de zon en als ze voortdurend hieraan worden blootgesteld, kunnen deze zich ongelijkmatig vermenigvuldigen wat leidt tot een ongelijkmatige teint op onze huid. Overproductie van melanine treedt ook op als reactie op hormonale veranderingen, denk hierbij aan het welbekende zwangerschapsmasker, inflammatie of bij wondgenezing. Om deze reden zijn zwangere vrouwen, mensen met acne of littekens op de huid gevoeliger voor overproductie van melanine en ontwikkelen ze sneller hyperpigmentatie. Mocht je hier last van hebben, dan is het erg belangrijk dat we onze huid extra beschermen bij blootstelling aan de zon. De diversiteit in huidskleur wordt niet alleen bepaald door het aantal melanocyten en hoeveelheid melanine die ze produceren, maar óók door het percentage van de verschillende soorten melanine die ze produceren. Hierin onderscheiden we twee soorten melanine: eumelanine en feomelanine.

Eumelanine: dit zijn zwarte en bruine pigmenten. Donkere huidskleuren hebben meer eumelanine en minder feomelanine. Het is aangetoond dat eumelanine effectiever is in het beschermen van de huid tegen de schadelijke effecten van UV-straling dan feomelanine én het is een goede bestrijder van vrije radicalen. Zeer handig als je het mij vraagt.

Feomelanine: feomelanine is gemaakt van rode en gele pigmenten. Lichtere huidskleuren hebben de neiging om meer feomelanine en zeer lage (of geen) hoeveelheden eumelanine te produceren. Dit verklaart waarom sproeten of vlekken op lichte huidtypes vaak een roodachtige of gelige tint hebben!

De hoeveelheid melanine en het percentage eumelanine en feomelanine dat de menselijke huid aanmaakt is dus wat elke verschillende huidskleur bepaalt, evenals de verschillende tinten van vlekken op de huid.

Op basis van deze informatie zouden donkere huiden gevoeliger zijn voor hyperpigmentatie, maar tegelijkertijd bieden deze huiden ook een betere bescherming tegen verbranding door de zon, huidkanker en ook enkele andere, door UV-straling veroorzaakte problemen, zoals fijne lijntjes en rimpels. Aan de andere kant vertonen lichte huidtypes minder pigmentatieproblemen, maar wanneer ze verschijnen, zijn ze vaak roodachtig of gelig. Daarnaast zijn lichte huiden ook vatbaarder voor verbranding door de zon en andere ernstigere schade door licht. Dus hoe lichter je huid is, hoe meer je je huid moet beschermen tegen schade door de zon met een goede zonnebrandcrème.

Rond de zomer is het heel gewoon om te ontdekken dat er wat pigment op je huid is verschenen. Als dat het geval is hoef je je absoluut geen zorgen te maken want er zijn vele behandelingen die ze effectief kunnen verminderen. We raden je dan ook aan om eens een kijkje te nemen bij MELINE.

‘MELINE pakt elk pigmentatieprobleem aan volgens de etniciteit en waar het zich bevindt’

De huidskleur of het fototype van de huid is niet de enige bepalende factor bij de vorming van hyperpigmentatie, de andere drie zijn:

  • Type hyperpigmentatie
  • Activerende trigger
  • Het deel van het lichaam dat is aangetast

MELINE is het enige merk van esthetische producten dat zich specifiek specialiseert in de behandeling van pigmentatieproblemen. Als zodanig weten ze hoe belangrijk het is om deze veranderingen te behandelen, rekening houdend met al deze bovenstaande factoren.

Het merk biedt een specifieke aanpak die tot zéér effectieve resultaten heeft geleid. Het assortiment van MELINE omvat professionele oplossingen en huidverzorgingsproducten voor thuis om de huid uitgebreid te behandelen, beginnend bij de huidtherapeut of huidprofessional en eindigend met een follow-up thuis in je badkamer.

Wil je meer weten? Neem dan even een kijkje op onze MELINE website of lees een van onze andere recente blogs of publicaties.

Geschreven door Andrea
Toegevoegd op 25 februari 2025
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print