Retinal of Retinol?
“Maar Ahmet… zit er nou een spelfout in de titel van dit artikel?! Moet dat geen Retinol met een O zijn?” Ik hoor het je denken, nee nee… je leest het goed. Nimue lanceerde onlangs een nieuw serum met Retinal met een A als hoofdrolspeler, ook wel Retinaldehyde genoemd. Ik was vereerd om bij de lancering van het Nimue Retinal Power+ Serum aanwezig te mogen zijn, waar Vicky Convy – Nimues educator voor Europa en het Midden-Oosten – een steengoede uitleg gaf over waarom dit serum zo bijzonder effectief is. Vicky: “Retinal is the future of skin care.” En daar heeft ze groot gelijk in, want vitamine A- gerelateerde werkstoffen werken. Maar wat is het verschil met Retinol?

Wondervitamine A
Retinal is een derivaat van Vitamine A, dat Vicky overigens liefkozend en terecht een “wondervitamine” noemt. Want dat is het. Er is alleen een probleem met Vitamine A. Mensen en dieren kunnen deze vitamine niet zelf aanmaken. Je vindt Vitamine A wel in oranje, gele en groene bladgroenten, en in eieren, lever en melk. De wondervitamine doet wonderen voor het behoud van gezonde botten, tanden, ogen en drie keer raden: je huid!
De Retinoïde familie
Terug naar Retinal. Dit is net als Retinol en de andere broers en zussen uit de Retinoïde familie (Retinaldehyde, Retinoïc Acid, Tazarotene, Adapalene en Alitretinoïne) een derivaat van Vitamine A. De Retinoïde familie staat erom bekend je celvernieuwing en collageenproductie te stimuleren en de dermis steviger te maken. Ook vertraagt het de melanineproductie, reduceert het fijne lijntjes en verbetert de acne en je huidtextuur.
Binnen iedere familie heb je boefjes en doetjes
Ook binnen de Retinoïde familie. De verschillende vormen – noem het broers en zussen – lopen uiteen in hun effectiviteit, maar ook hun karakter is verschillend. De ene variant kan heel mild en soft op je huid zijn terwijl een ander soort een gebruiksaanwijzing kent en best wel actief op je huid kan inwerken. Retinyl Palmitate, Retinyl Acetate en Retinyl Propionate bijvoorbeeld zijn heel zacht voor je huid, maar weinig effectief. Het alleen op recept verkrijgbare Retinoïc Acid (ook wel bekend als Tretinoine) daarentegen is onwijs effectief, maar kan je huid flink irriteren en uitdrogen. Daartussenin zitten het effectieve Retinol en het nog effectievere Retinal, dat geen irritatie geeft.
Het aantal conversies in je huid maakt ook een verschil
Nu wordt het even technisch…
Als je Retinol aanbrengt op de huid, dan wordt dit in de dermis omgezet (geconverteerd) in Retinyl Palmitaat. Dit is namelijk de enige manier waarop de werkstof je huidcellen – zoals keratinocyten en fibroblasten – kan binnendringen. Eenmaal in de huidcel, dan wordt de stof eerst weer omgezet in Retinol en pas daarna in Retinoïc Acid, om uiteindelijk zijn huidverbeterende resultaat te geven.